Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 01.02.2020.

Litavska književnica Laura Sintija Černiauskaitė gostuje u Zagrebu
Održava se
12.02.2020. u 19h

Litavska književnica Laura Sintija Černiauskaitė (1976.) u Zagrebu će predstaviti svoj roman ”Disanje u mramor” (u prijevodu Mirjane Bračko i izdanju Naklade Ljevak), koji je 2009. osvojio Nagradu Europske unije za književnost.

"Disanje u mramor" mračna je i poetična priča o ljubavi i nasilju u obiteljskim odnosima u kojem je prikazana životna drama obitelji koja živi povučeno u predgrađu brinući se za epileptično dijete, a onda iznenada žena odlučuje posvojiti problematičnog dječaka iz sirotišta, što izaziva duboku krizu u obiteljskim odnosima.

Svaka je scena precizno je osmišljena i bremenita evokativnim detaljima koji obilježavaju obiteljsku dinamiku  - istodobno poznatima i stranima.

Roman je u Litvi doživio tri izdanja (2006., 2009., 2010), ekraniziran je i preveden na talijanski, bugarski, slovenski i engleski jezik.

Razgovor će se održati u srijedu, 12. veljače u 19 sati u Booksi (Martićeva 14d). S autoricom će razgovarati Ivana Bodrožić uz prijevod Mirjane Bračko.

O autorici: 

Laura Sintija Černiauskaitė (1976.), litavska autorica, rođena je u Vilniusu, gdje je studirala litavski jezik i književnost. Autorica je četiri romana, mnogih novela, zbirki kratkih priča, nebrojenih drama te zbirke poezije. Drama Lucija kliže (Liučė čiuožia, 2003) je 2004. godine osvojila nagradu na Međunarodnom festivalu drame održanom u Berlinu. Djela su joj prevedena na slovenski, bugarski, talijanski, engleski, ruski te predstavljana u mnogih antologijama i zbirkama. Njezin debitantski roman Disanje u mramor osvojio je 2009. Nagradu Europske unije za književnost kao prvo djelo nekog litavskog autora, nakon čega je preveden na engleski. Njena je proza duboko psihološka, portretira osobe u teškim i neobičnim emocionalnim situacijama te načine kako ih razrješavaju. Nerijetko joj je tema djela obitelj te odnos muškarca i žene, a posebno mjesto u njenom radu zauzimaju djeca.

Laura Sintija Černiauskaitė

Disanje u mramor

  • Prijevod: Mirjana Bračko
  • Naklada Ljevak 11/2019.
  • 208 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533553252
  • Cijena 129.00 kn

'Disanje u mramor' Laure Sintije Černiauskaitėe poetska je i mračna priča o ljubavi i nasilju, o umjetnosti i vezama, obmani i smrti, o obitelji koja se raspada i ženi dovedenoj na rub bezumlja. Ova tragična, poetska priča, iako nevelika opsegom, uspjela je u svoje stranice utkati mnoge osjetljive teme poput ljubavi, samoubojstva, izdaje, bolesti djeteta, alkoholizma, ubojstva te unutarnjeg konflikta jedne umjetnice.

– Laura Sintija Cerniauskaite –

– Film Trailer: Breathing into Marble –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –