Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Laura Sintija Černiauskaitė

Disanje u mramor

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Mirjana Bračko
  • 11/2019.
  • 208 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533553252
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Umjetnica Izabela sa suprugom Liudasom i sinom Gailiusom živi na osamljenom imanju na selu. Iako joj sin boluje od epilepsije, Izabela uspijeva uvjeriti Liudasa da usvoje šestogodišnjeg Ilju, povučenog i problematičnog dječaka iz doma za nezbrinutu djecu. No, uskoro će postati jasno kako se Ilja nikako ne uklapa u njihov svijet. Dok im se obitelj počinje raspadati, sudbonosna će odluka dovesti do niza kobnih događaja te naposljetku i do – tragedije.

"Disanje u mramor" Laure Sintije Černiauskaitėe poetska je i mračna priča o ljubavi i nasilju, o umjetnosti i vezama, obmani i smrti, o obitelji koja se raspada i ženi dovedenoj na rub bezumlja. Ova tragična, poetska priča, iako nevelika opsegom, uspjela je u svoje stranice utkati mnoge osjetljive teme poput ljubavi, samoubojstva, izdaje, bolesti djeteta, alkoholizma, ubojstva te unutarnjeg konflikta jedne umjetnice.

Ovaj dojmljiv roman, s razlogom okrunjen Nagradom Europske unije za književnost 2009. godine, ekraniziran je u višestruko nagrađivani istoimeni film.

Knjiga toliko puna emocija da osjećate njene likove kako vam dišu za vrat dok je čitate.
Ugne Barauskaite

Mlada autorica otkriva, s iznimnim talentom, neke od aspekata ženske psihe koji su do sada jedva bili obrađeni u litavskoj književnosti.
Jurate Sprindyte, The Vilnius Review

Senzualni detalji u knjizi obilježeni su nemilosrdnom, naoko improviziranom prirodnošću i autentičnošću. (…) Ovo djelo svakako zaslužuje Nagradu Europske unije za književnost. (…) Laura Černiauskaitė mogla bi biti golemi talent ove generacije.
World Literature Today

Čitatelj biva uvučen u Černiauskaitėin slomljeni svijet, gdje ga uzbunjuje mračan, zloslutan ton romana. (…) Knjigu je teško ispustiti iz ruku jer je razina napetosti iznimno visoka. (…) Disanje u mramor relativno je kratko djelo, što znači da se radi o brzom, a opet nezaboravnom čitanju. Snažna preporuka.
Nottingham Post

Laura Sintija Černiauskaitė (1976.), litavska autorica, rođena je u Vilniusu, gdje je studirala litavski jezik i književnost. Autorica je četiri romana, mnogih novela, zbirki kratkih priča, nebrojenih drama te zbirke poezije. Drama "Lucija kliže" (Liučė čiuožia, 2003.) je 2004. godine osvojila nagradu na Međunarodnom festivalu drame održanom u Berlinu. Djela su joj prevedena na slovenski, bugarski, talijanski, engleski, ruski te predstavljana u mnogih antologijama i zbirkama.

Njezin debitantski roman "Disanje u mramor" osvojio je 2009. Nagradu Europske unije za književnost kao prvo djelo nekog litavskog autora, nakon čega je preveden na engleski. Njena je proza duboko psihološka, portretira osobe u teškim i neobičnim emocionalnim situacijama te načine kako ih razrješavaju. Nerijetko joj je tema djela obitelj te odnos muškarca i žene, a posebno mjesto u njenom radu zauzimaju djeca.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Film Trailer: Breathing into Marble –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –