Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 07.10.2019.

Razgovor s autorom: Donal Ryan
Održava se
16.10.2019. u 19h

Metalno srce Ryan Donal

Nova sezona književne Europee, koja se održava sedmu godinu zaredom, započinje od Irske, gostovanjem nagrađivanog autora Donala Ryana, u srijedu 16. listopada u 19 sati u Booksi (Zagreb, Martićeva ul. 14d).

U svojem virtuoznom debitantskom romanu "Metalno srce" (prijevod: Dean Trdak, Naklada Ljevak, 2018), koji je dobio nekoliko prestižnih književnih nagrada (među kojima "Guardianovu" nagradu za najbolju debitantsku knjigu, Nagradu EU za književnost te nagradu Festivala knjiga u Dublinu, na kojem je "Metalno srce" proglašeno knjigom desetljeća), koristeći se glasovima 21 protagonista, autor sklapa razlomljenu sliku zajednice... 

Ryanov prvi, briljantan i nagrađivan, roman "Metalno srce" povezan je s njegovim drugim romanom "S prosincem" (prijevod: Ivana Ostojčić, Naklada Ljevak, 2018) u kojem se radnja zbiva se u istom gradiću u ruralnoj Irskoj. Ta se dva romana zapravo mogu promatrati kao cjelina jer prate zbivanja u istoj ruralnoj zajednici u razmaku od jednog desetljeća usredotočujući se na učinak ekonomske situacije na njihove protagoniste.

S prosincem Ryan Donal

Donal Ryan rođen je 1976. godine u irskom gradiću Nenagh. Diplomirao je pravo na Sveučilištu u Limericku i više od desetljeća radio kao pravni savjetnik u irskom Nacionalnom vijeću za prava zaposlenih. Nakon što je 2012. god. objavio prvi roman, "The Spinning Heart" (Metalno srce), koji je osvojio publiku i književnu kritiku te dobio nekoliko prestižnih nagrada, Donal Ryan posvetio se isključivo pisanju. Godine 2013. objavljen mu je roman "The Thing About December" (S prosincem), a 2015. roman "All We Shall Know". Godine 2016. roman "Metalno srce" proglašen je na Festivalu knjiga u Dublinu irskim romanom desetljeća. Tema Ryanovih romana ruralna je irska zajednica i ekonomska situacija koja određuje sudbine protagonista njegove proze.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –