Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 02.02.2018.

Čitanje kazališta : Tragedija inicijacije ili nepostojani princ
Održava se
05.02.2018. u 19h

Gost nove tribine Čitanje kazališta koja se u ponedjeljak, 5. veljače održava u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) uvaženi je beogradski teatrolog, predavač na FDU te umjetnički direktor i selektor BITEF-a Ivan Medenica.

Povod je tribini njegova nedavno objavljena knjiga "Tragedija inicijacije ili nepostojani princ" (Clio, 2016.). Uz voditelja Srđana Sandića, o knjizi i stanju kazališnih scena u regiji, govorit će teatrologinja Lada Čale Feldman s Odsjeka za komparativnu književnost Filozoskog fakulteta u Zagrebu.

U knjizi autor izdvaja jedan generički obrazac koji se periodično javlja u povijesti tragedije i koji određuje kao “tragediju inicijacije”. Riječ je o egzistencijalnoj “zaglavljenosti” mladog muškog junaka u tranziciji između mladosti i zrelosti, što dovodi do, po njega, fatalnog raspleta. Težinu njegovog položaja pojačava i to što je on u svim slučajevima, osim u jednom, knežević ili kraljević, netko od čije sudbine ovisi i sudbina zajednice. Tragičko jezgro njegovog položaja je u tome što ulazak u svijet odraslih podrazumijeva odricanje od nekog oblika iskonske nevinosti: društvo od njega traži da ubije, laže, osvećuje se...

Autor promatra “tragediju inicijacije” kao situaciju imanentnu ovom žanru, ali i kao univerzalnu egzistencijalnu situaciju, što mu omogućava da spisak analiziranih djela proširi i jednom komedijom, Molijerovim Mizantropom, i jednom tragikomedijom, Leonsom i Lenom. Pored njih, predmet ove analize su i Euripidov Hipolit, Shakespearov Hamlet, De Mussetov Lorenzaccio i Schillerov Don Carlos.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –