Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 02.03.2018.

Tribina Čitanje kazališta - 'Nasilje tragedije: Tit Andronik'
Održava se
13.03.2018. u 19h

Tribina Čitanje kazališta "Nasilje tragedije: Tit Andronik" održat će se ususret premijeri Shakespearova Tita Andronika u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM - u režiji Igora Vuka Torbice), dana 13. ožujka u 19 sati.

Na tribini će govoriti teatrologinja Lada Čale Feldman i šekspirolog, teoretičar književnosti Tomislav Brlek, oboje s Odsjeka za komparativnu književnost - FFZG. Voditelj i autor ove tribine je kritičar i pisac Srđan Sandić.

Kakvo je to nasilje tragedije, i o čemu govorimo kada upotrebljavamo tu sintagmu? Je li Tit Andronik najnasilnija Shakespearova tragedija? Je li kazališna igra tek objelodanjuje iskustvo tragike ili ga samo rastvara? Na tragu Menkea, pitat ćemo se jesu li tragično iskustvo i estetička forma u tragediji međusobno neodvojivo povezani? Raspravljat ćemo o trima ključnim segmentima teme - prvo, nasilju kao iskonu tragedije (Girard, Nietzsche, Freud), drugo, nasilju kao imaginariju tragedije (Seneka, Shakespeare, smiješne diskusije oko suvremene dramatike "krvi i sperme") i treće, nasilju kao "kompromitaciji" tragedije za sve emancipacijski nastrojene (teorijske) projekte, a onda i indeksu njezine "konzervativnosti" ili "suvremenosti" (Eagleton, Felski,Menke, Lehmann). Probat ćemo analizirati (sporno) mjesto Tita Andronika u Shakespearovu opusu. (S.S.)

Ulaz slobodan!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –