Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

William Shakespeare ×

Kritika • 07.08.2019.

Margaret Atwood : Vražji okot

'Vražji okot' je pravi i upravo sjajni primjer tzv. postmodernističkog prepisivanja. Postmodernizam, naime, smatra kako su svi tekstovi povezani te jedan nužno proizlazi iz drugog; u tom je smislu svaki tekst zapravo prerada nekog ranijeg. Margaret Atwood Shakespearea 'isponova priča' vrlo složeno: ne samo da su sve spomenute oluje u 'Vražjem okotu' usko povezane suptilnim ali čvrstim vezama, nego se sve one...
Najava • 13.03.2018.

Tribina Čitanje kazališta - 'Nasilje tragedije: Tit Andronik'

Tribina Čitanje kazališta 'Nasilje tragedije: Tit Andronik' održat će se ususret premijeri Shakespearova Tita Andronika u Zagrebačkom kazalištu mladih. Na tribini će govoriti teatrologinja Lada Čale Feldman i šekspirolog, teoretičar književnosti Tomislav Brlek. Voditelj i autor tribine je kritičar i pisac Srđan Sandić.
Najava • 07.04.2016.

Terry Eagleton gost Filozofskog teatra posvećenog 400. obljetnici smrti Shakespearea

Idući gost Filozofskog teatra u Hrvatskom narodnom kazalištu jedan je od najpoznatijih teoretičara književnosti i kulturologa, britanski intelektualac Terry Eagleton. U povodu 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea, Eagleton će održati predavanje 'Shakespeare i priroda tragedije', a potom će se pridružiti razgovoru sa domaćinom Srećkom Horvatom i publikom.
Vijest • 30.01.2016.

Cijeli svijet je pozornica : Shakespeareovih 400

Ove se godina obilježava 400-ta obljetnica smrti Williama Shakespearea, u više od sedamdeset zemalja svijeta. U tu je svrhu pokrenuta jednogodišnja kampanja naziva 'Shakespeare Lives' (Shakespeare živi), globalni program događanja i aktivnosti kojima se slavi Shakespearov život i djelo.