Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: Iva Perković • 30.01.2016.

Cijeli svijet je pozornica : Shakespeareovih 400

Ove se godina obilježava 400-ta obljetnica smrti Williama Shakespearea (1564. - 1616.), najvećeg pisca engleskog jezika i najslavnijeg i najizvođenijeg svjetskog dramatičara čija su djela prevedena na preko stotinu jezika.

Obljetnica Shakespeareove smrti obilježava se tijekom cijele godine, a kulminirat će 23. travnja 2016., na dan njegove smrti. Program aktivnosti odvijat će se u više od sedamdeset zemalja svijeta pod vodstvom British Councila i marketinške kampanje GREAT Britain. U tu je svrhu pokrenuta jednogodišnja kampanja naziva "Shakespeare Lives" (Shakespeare živi), globalni program događanja i aktivnosti kojima se slavi Shakespearov život i djelo. Glavno događanje bit će projekt u kojem će moći sudjelovati ljudi iz cijeloga svijeta, koji će pokušati dati svoj kreativni odgovor na scene iz Shakespearovih djela.   

Publika će na filmu i mreži moći pogledati neke nikada prije viđene kazališne predstave, posjetiti izložbe i sudjelovati u radionicama i raspravama, javnim čitanjima te dobiti pristup novim edukacijskim materijalima na temu Shakespearea i učenja engleskog jezika. Royal Shakespeare Company obići će Kinu, a Shakespeareovo kazalište Globe nastupat će po cijelom svijetu, od Iraka do Danske. Program razmjene soneta "Sonnet Exchanges" uključivat će radionice, diskusije i čitanja s vodećim suvremenim pjesnicima u svijetu koji su pozvani dati svoj odgovor na Shakespeareove sonete.

Pokrenuta je i kampanja na društvenim mrežama "Play Your Part" (Odigraj svoju ulogu) u kojoj ste pozvani podijeliti svoj najdraži trenutak ili citat iz Shakespearovih djela, uz hashtag #‎PlayYourPart‬. Na službenoj internetskoj stranici Shakespeare Lives možete naći i mnoštvo drugih mogućnosti da se uključite u program.

Američko udruženje Shakespeare Theatre Association pokrenulo je inicijativu da se 23. travnja proglasi Svjetskim danom Shakespearea (smatra se da se na isti datum i rodio). Pokrenuli su i digitalni video festival "We are Shakespeare: Digital Video Festival" koji stvaraju entuzijasti širom svijeta. Sastoji se od osobnih iskaza počasti velikom bardu, svjedočenja, izvadaka perfomansa i recitacija, glazbenih videa, animacija i ostalih sadržaja, a sudjelovati može svatko. Posebno se pozivaju umjetnici, učitelji, studenti, učenici da šire svoju ljubav prema Shakespeareu. Kliknite ovdje kako biste postavili svoj video uradak.

Posebna stranica "400 Dreams: Shakespeare Around the Globe" nudi mogućnost pregleda svih manifestacija (čitanja, perfomansa, izvedbi...) koje će se u svijetu održavati 23. travnja 2016. Možete prijaviti i vaše događanje, a osmišljena je i originalna aplikacija za mobilne telefone Shakespeareova putovnica (Shakespeare Passport) koja nudi popuste i besplatne ulaznice u kazališta i muzeje širom svijeta.

Kako se kod nas 23. travnja održava Noć knjige, kojom se obilježava Svjetski dan knjige, očekujemo da će se 400-ta obljetnica Shakespeareove smrti obilježiti kroz širok niz događanja. Stoga vas pozivamo da otključate vrata mašte i date svoj doprinost obilježavanju ove značajne obljetnice i tako pokažete kako Shakespeare, zaista, uvijek živi. Ili riječima britanskog premijera Davida Camerona:

Ovogodišnja 400. obljetnica smrti Williama Shakespearea nije samo prigoda da se prisjetimo jednoga od najvećih dramatičara svih vremena nego i trenutak u kojem slavimo izvanredan i trajni utjecaj čovjeka koji, poslužit ćemo se njegovim opisom Julija Cezara, "opkoračuje taj uskogrudni svijet kao Kolos" (prijevod: Mate Maras)... Stoga, kako god odlučite odigrati svoju ulogu, pozivamo vas da nam se u 2016. pridružite u ovoj jedinstvenoj prigodi u kojoj obilježavamo život i trajno nasljeđe ovoga čovjeka. Vodeći se njegovim stihom "cijeli svijet je pozornica", doprinesimo zajedno da kroz njegovo nasljeđe Shakespeare uistinu i dalje živi. (David Cameron u svom pozivu na obilježavanje obljetnice).

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –