Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 18.09.2009.

Dani otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
Održava se
21.09.2009.

U povodu 'Dana europske baštine', koji se u europskim zemljama održavaju svake godine u mjesecu rujnu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu od 21. do 23. rujna 2009., prvi put organizira manifestaciju 'Dani otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu'.

Manifestacija ima svrhu potpunije upoznati javnost s aktivnostima i ustrojem knjižnice te njezinom ulogom u kulturnom i znanstvenom životu Hrvatske. Održavat će se svake godine s programom posvećenim raznim temama.

2009. godine priredba nosi naziv 'SOS za knjigu' jer se želi skrenuti pozornost na očuvanje i zaštitu knjiga.

Najvažniji dio programa svakako su uz obilazak knjižnice, 'Klinika za knjige' te radionice 'Kako se nekad izrađivala knjiga' i 'Kako se čuvaju i liječe knjige'.

Tematska je okosnica cijelog programa isticanje vrijednosti knjige i njihova zaštita, a svrha jačanje pojedinačne svijesti i odgovornosti prema očuvanju tog dijela kulturne baštine te zagovaranje aktivnog sudjelovanja u njezinoj zaštiti.

U sklopu svečanog otvaranja 'Dana otvorenih vrata', pored zanimljivih predavanja na temu zaštite knjiga, predstavit će se i projekt 'Posvoji knjigu' koji će iz vještavanjem javnosti o propadanju vrijednih knjiga, pokušati pronaći kulturološki osviještene pravne i fizičke osobe koje će svojim donacijama pomoći očuvanje knjiga i tako postati njihovi posvojitelji.

Za projekt je odabrano 20 knjiga – deset njih iz fundusa Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a deset iz Franjevačkog samostana  sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. Odabrane knjige izložit će se na prigodnoj izložbi prilikom svečanog otvaranja 'Dana otvorenih vrata'.

Ovim se putem pozivaju svi hrvatski građani da u sklopu 'Dana otvorenih vrata' posjete Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu i na taj način podrže očuvanje i zaštitu knjiga.

Više informacija o programu kao i prijavama mogu pronaći na mrežnim stranicama www.nsk.hr.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –