Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 30.01.2020.

Darko Cvijetić dobitnik književne nagrade Fric 2018/19.

Darko Cvijetić, festival Vrisak, Rijeka 2019. (foto: Iva Perković)

Dobitnik nagrade Fric za najbolju knjigu fikcijske proze 2018/19. je Darko Cvijetić, za roman "Schindlerov lift" (Buybook, 2018). Svečano proglašenje i dodjela nagrade koju dodjeljuje tjednik Express, pod pokroviteljstvom Barcaffea, održala se 30. siječnja 2020. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, gdje je autoru uručena mobilna skulptura žiroskopa i nagrada vrijedna 75.000 kuna (bruto).

Darko Cvijetić (1968.) prijedorski je pjesnik, dramatičar, redatelj i prozaist. "Schindlerov lift" njegov je roman prvijenac. Primivši nagradu, koju mu je uručio član uprave sponzora nagrade Atlanic grupe Srećko Nakić, Cvijetić je kazao kako mu je velika čast i ogromno zadovoljstvo biti dobitnik književne nagrade koja je ime dobila po nadimku "najoštrijeg pera naše moderne pismenosti - Miroslava Krleže".

"Ako bih tražio točku dodira između moje malenkosti i veličajnosti mudroga Frica, našao bih je u velikoj inventuri nesporazuma koji započinju pitanjima identiteta a dovršavaju se u isprskanosti rovovskim blatom – bilo galicijskim ili bosanskim, dovršavaju se, dakle, u dubokoj antiratnosti", rekao je Cvijetić.

"Riječima samoga Krleže, 'rat ima nečeg prljavog od prljavog provincijalnog cirkusa'. I meni se, kao i Krležinom junaku iz 'Na rubu pameti', dogodio udes viđenja svijeta, udes gađenja užasima jednog izvitoperenog sustava vrijednosti i moranje zapisivanja. Tako se rodio roman 'Schindlerov lift', nakon stotina pjesama i tisuća kazališno-pjesničkih jurišanja na nebo", dodao je.

Književnom nagradom Fric učinili ste me vrlo, vrlo ponosnim i dali mi časnu obvezu pisanja radi spašavanja hoda na glavi, doveli me u dostojanstvenu blizinu veličanstvene utopije književnosti, poručio je Cvijetić.
 

Pišući prošle godine o romanu Darka Cvijetića "Schindlerov lift", Vanja Kulaš napisala i ovo: "Darko Cvijetić posjeo nas je pred jezgrovit i artikuliran dokument jedne kolektivne traume, pred autentično svjedočanstvo premreženo zrnatim slikama, zamućenim negdje optimizmom pamćenja, a drugdje opet posljedicama proživljenog. Najmanje što možemo jest ukoračiti, ne štedeći se, u bolne istine onih koji su naprosto imali manje sreće od nas. Za ovim hrabrim, silno važnim romanom ostaju razvaline, stećci što vire iz blata i čitatelj, bez suza, tup od užasa. Sretnog kraja, suvišno je naglašavati, nema, a ima li šanse za katarzu, svatko od nas mora procijeniti sam."

Podsjetimo, žiri nagrade Fric 2018/19. odabrao je šest proznih naslova (od 50 kandidiranih) koji su ostali u konkurenciji za nagradu. Uz Cvijetićev "Schindlerov lift", u konkurenciji su bili Namik Kabil i "Isijavanje", Maša Kolanović i "Poštovani kukci i druge jezive priče", Josip Mlakić sa "Skicom u ledu", Bojan Žižović i "Stranka" te Zoran Žmirić i "Pacijent iz sobe 19".

Odluku o dodjeli nagrade donio je žiri u sastavu: Biljana Romić (predsjednica žirija, novinarka i urednica), dr. sc. Dubravko Lepušić (ginekolog u KBC Sestre milosrdnice), Jagna Pogačnik (književna kritičarka i prevoditeljica), dr. sc. Hrvoje Klasić (povjesničar, docent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu), Igor Vikić (urednik kulture tjednika Express, mjesečnika Bestbook i Artis), Lana Barić (prvakinja Drame HNK Zagreb), te koordinator nagrade, književni urednik Kruno Lokotar.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –