Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kolumna • Piše: Nenad Bartolčić • 09.08.2006.

Davor Stančić - "Tantra : umijeće ljubavi"
Održava se
01.01.1901.

Opća je pretpostavka da knjige za ljetne mjesece ne bi trebale zahtjevati pretjeranu koncentraciju jer vrijeme je odmora i opuštanja. Za mnoge je ljeto i vrijeme za pojačanu seksualnu aktivnost, pa iako je ovo knjiška kolumna neka bude kompromis - "i knjige i seks" - za što će knjiga o tantri, drevnom ljubavnom umijeću Istoka, sasvim dobro poslužiti.

Tantra donosi drugačiji pristup seksualnosti i cilju samoostvarenja, smatrajući da je seksualnost najvažnija životna sila ne samo u čovjeku nego i oko njega, kojom se treba koristiti za postizanje punine života. Umjesto rasipanja životne energije tantra tu energiju uvećava i podiže je do najviših energetskih centara u tijelu.

Stančićev je praktični vodič podijeljen na dva dijela, uvodni i praktični: nakon osnovnih razmatranja o razlici zapadnjačkog i istočnjačkog pristupa seksualnosti, odnosa seksa i duhovnosti, tantre i uspjeha u životu... slijedi pregled vježbi za muškarce i žene, kojima je cilj podizanje energije, jačanje erekcije, uklanjanje menstrualnih tegoba, upražnjavanje tantričkih metoda razvijanja orgazma... pa sve do razvijanja viših stanja svijesti.

Poklonici "na brzaka", koji bi vjerojatno bili sretniji s manje teksta i s puno više šarenih fotografija, ostat će razočarani s tek četrdesetak crno-bijelih pokaznih ilustracija. No ovaj je priručnik ionako napisan za neke druge.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –