Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kritika • Piše: Kristina Živković • 30.05.2012.

Debbie Ford : Zagrli svoju sjenu

Nedostatak samopouzdanja, osjećaj manje vrijednosti, bojažljivost, pohlepa, sebičnost, lijenost, osvetoljubivost, neiskrenost, sklonost manipulaciji... dugačak je popis osobina koje doživljavamo kao negativne, kritiziramo ih u drugih i ne želimo vidjeti kod sebe. No, htjeli mi to priznati ili ne, svatko od nas ima neku nepoželjnu karakteristiku, crtu koja nije prihvatljiva bilo okolini, bilo nama samima, a najčešće oboje, zbog čega je uglavnom nastojimo potisnuti i prikriti.

Skrivena u podsvijesti, ta mračna strana osobnosti koju je Carl Gustav Jung nazvao "sjenom" nalik je skladištu u koje čovjek sprema nepoželjne dijelove vlastite osobnosti, sve ono što poriče, ne prihvaća i čega se stidi, ukratko sve što ga čini osobom kakvom ne želi biti. Ego je, naime, sklon stvaranju „dotjerane", idealizirane slike sebe.

Nažalost, "sjena" može uzrokovati čitav niz ozbiljnih problema - razarati odnose, izazvati malodušnost, umanjiti osjećaj vlastite vrijednosti, sprječavati ostvarenje ciljeva, kočiti osobni razvoj i na razne druge načine nepovoljno utjecati na čovjekov život. Značajke koje se potiskuju i negiraju često izađu na površinu u vrlo nezgodnom trenutku i kad se to najmanje očekuje, a ono što se ne prihvaća kao dio vlastite osobnosti u konačnici nad njom počinje preuzimati kontrolu.

Uzme li se u obzir još i činjenica da potiskivanje troši puno energije, te da se svaka slabost, kad se prihvati i pravilno primijeni, može pretvoriti u prednost, postaje jasno zbog čega su važnost rada na "sjeni", kao vrlo bitan korak na putu ka cjelovitosti i samoostvarenju, nakon Junga prepoznali i mnogi drugi terapeuti, duhovni učitelji i osobni savjetnici, među kojima je i autorica ove knjige.

Danas predavačica koja seminare o mračnoj strani čovjeka vodi pri "Choprinom centru za blagostanje" (Chopra Center for Well Being) u Kaliforniji, te održava radionice diljem SAD-a, nekad je, kako otvoreno priznaje, bila ovisnica koja je nakon rehabilitacije odlučila krenuti putem vanjskog i unutrašnjeg iscjeljenja posvetivši se osobnom i duhovnom razvoju. Jedanaest godina išla je na grupne terapije, tretmane protiv su-ovisnosti, hipnozu i akupunkturu, seanse "rebirthinga" i transformacije, budističke i sufijske intenzive, čitala stotine knjiga, preslušala gomilu kaseta za vizualizaciju i meditaciju, na sve to potrošila popriličnu svotu novca i naposljetku shvatila da se ipak nije u potpunosti prihvatila, da i dalje postoje dijelovi nje koje želi odbaciti i da se zapravo još uvijek mrzi.

Istinskog napretka u tom smislu nije moglo ni biti, jer se, kao što uostalom čini i većina ljudi, Fordova opirala svojoj "sjeni" odbijajući se s njom suočiti, osvijestiti je i prihvatiti kao integralni dio sebe. Na kraju je spoznala da joj ono što ne želi prihvatiti neće dati mira, te da svim dijelovima sebe treba dopustiti da postoje. Tako je započela proces preobrazbe koji u knjizi opisuje kao čudesan.

 
"Sastavila sam popis dijelova sebe koje nisam voljela. I trudila se otkriti kakve mi darove donose. Čim sam postala sposobna uvidjeti svoje pozitivne i negativne dijelove, bila sam spremna odbaciti obrambeni stav i prihvatiti ih. S vremenom mi je postalo jasno da se smisao ne krije u tome da odbacujemo dijelove sebe koje ne volimo, nego da otkrivamo ono pozitivno što se krije u njima i uklopimo ih u svoj život... Ako želite biti slobodni, morate naučiti „biti". To znači da morate prestati sami sebe osuđivati. Morate oprostiti sebi što ste čovjek. Morate oprostiti sebi svoje nesavršenosti. 

Jer, kad osuđujemo sebe, automatski osuđujemo i druge. A ono što činimo drugima, činimo i sebi. Svijet je odraz našeg unutarnjeg bića. Kad smo u stanju u cijelosti prihvatiti sebe i oprostiti sebi, automatski prihvaćamo druge i opraštamo im. Osobno mi je to bila jedna od najtežih lekcija".


Iskusivši na vlastitoj koži koliko je važno razotkriti, prihvatiti i prigrliti "sjenu", Fordova je u godinama koje su uslijedile osmislila tečaj koji je do danas pomogao tisućama ljudi. Ova je knjiga nastala na temelju tog tečaja i osmišljena je kao priručnik za samostalan rad na integraciji "sjene" čiju prirodu i djelovanje autorica detaljno opisuje na samom početku. Potom na red dolaze projekcije kojima ljudi poriču iznimno važne dijelove sebe i odriču ih se pripisujući vlastite neželjene osobine drugima, što je jedna od glavnih pojava vezanih uz djelovanje potisnute "sjene".

Nakon razmatranja nove paradigme potrebne za shvaćanje vanjskog i unutarnjeg svijeta - hologramskog modela svemira - kreće opis primjene usvojenog znanja s ciljem razotkrivanja skrivenih tajni mračne strane. Slijedi analiza procesa osvješćivanja nepoželjnih osobina i preuzimanja odgovornosti za njih, ovladavanje vještinama koje pomažu u prihvaćanju "sjene" i otkrivanju kvaliteta koje "loše" osobine u sebi nose, te pokazivanje načina na koji se ponovno preuzima kontrola nad njihovom moći.

Završni dio knjige obuhvaća metode čiji je cilj pomoći čitatelju da se istinski zavoli i nauči skrbiti za sebe, te praktični alati koji će mu poslužiti da "ostvari snove i izgradi život vrijedan življenja", kako piše autorica.

Bogata primjerima iz stvarnog života, "Zagrli svoju sjenu" na kraju svakog poglavlja donosi odgovarajuće vježbe koje čitatelja postupno vode kroz proces razotkrivanja i prihvaćanja „sjene", pokazujući mu na koje sve načine osviještena i integrirana "sjena" može biti od pomoći u svakodnevnom životu. Budući da je integracija „sjene" iznimno važan korak na putu osobnog razvoja, ova zanimljiva, čitka i lako razumljiva, ali nimalo površno pisana knjiga vrijedan je vodič za duhovno putovanje na kojem čitatelj saznaje kako ponovno može osvijestiti svoju moć, kreativnost, izvrsnost i snove, uspješnije ostvarivati ciljeve, voditi ispunjeniji, sretniji život, ali i naučiti vjerojatno najvažniju životnu lekciju - upoznati, prihvatiti i istinski zavoljeti sebe.

A to je preduvjet za razvijanje isto takvog odnosa s drugima te, u konačnici, stvaranje jednog boljeg svijeta.


Debbie Ford:
"Zagrli svoju sjenu"

Planetopija, 2011.

( Ovaj tekst koji se ekskluzivno objavljuje na MV Info portalu zajednički je financiran od strane MV Info i udruge za zaštitu prava nakladnika ZANA )

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –