Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Razgovor • Piše: Promocija - Interliber • 03.11.2023.

Dina Grozdanović Poštolka : Izaberite, čitajte i uživajte u carstvu knjiga na Interliberu

Dina Grozdanović Poštolka

Međunarodni sajam knjiga INTERLIBER manifestacija je koja svake godine s ciljem promoviranja knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja... okuplja najznačajnije nakladnike i knjižare, kao i mnogobrojnu publiku koja na sajmu koristi priliku za povoljnu nabavku knjiga i informiranje o knjižnoj ponudi u Hrvatskoj.

O novostima i novitetima koji očekuju posjetitelje na ovogodišnjem Interliberu razgovarali smo s Dinom Grozdanović Poštolkom, voditeljicom projekta Interliber Zagrebačkog velesajma.
 

Interliber 2023.

Možete li nam reći nešto o ovogodišnjem sajmu knjiga Interliber? Koje su najzanimljivije aktivnosti i događaji?

Dina Grozdanović Poštolka: Interliber se ove godine održava od 7. do 12. studenog. U šest dana sajma u paviljonima 5, 6, 7A i 7 Zagrebačkog velesajma više od 300 izlagača iz Hrvatske i svijeta predstavit će brojne nove naslove koji će sigurno pronaći put do čitatelja, knjige za sve uzraste i svih žanrova, knjige na hrvatskom i stranim jezicima, knjige domaćih i svjetskih autora, klasičnu i suvremenu literaturu. Posjetitelje očekuju promocije knjiga, susreti s autorima, okrugli stolovi i panel diskusije, dodjele književnih nagrada, zabavni sadržaji i radionice.

Glavni gost ovogodišnjeg Interlibera je svjetski poznati i nagrađivani indijski pisac i diplomat g. Vikas Swarup, autor knjige "Q and A" prema kojoj je snimljen film "Milijunaš s ulice". On će već prvi dan sajma govoriti o nastanku romana i filma, o svom bogatom životnom i profesionalnom putu te odgovarati na pitanja iz publike. Poznati hrvatski znanstvenik Korado Korlević na Interliberu će održati jedno zanimljivo i aktualno predavanje Veliki reset, a na poseban način obilježit ćemo 150. obljetnicu rođenja Marije Jurić Zagorke.

Kakva je važnost sajmova knjiga u promociji čitanja i kulture?

Sajmovi knjiga imaju vrlo važnu ulogu u promociji čitanja i kulture. Dostupni su svima i na jednom mjestu nude široku lepezu naslova, od slikovnica koje najmlađe uvode u svijet čitanja do knjiga za čitatelje vrlo istančana ukusa i razvijenih preferencija, od beletristike i publicistike, stručne literature i udžbenika do stripova i kuharica. Na sajmovima svatko može pronaći nešto za sebe i na taj način potiče se raznolikost interesa i širi kultura čitanja. Osim toga sajmovi su platforma za izravnu interakciju autora i njegovih čitatelja, a kroz književne diskusije i predavanja stvaraju prostor za dijalog i razmjenu ideja istovremeno doprinoseći obrazovanju pojedinaca.

Na Interliberu posebnu pozornost posvećujemo poticanju čitanja kod djece i mladih. Organiziramo kvizove, radionice glagoljice, financijske i medijske pismenosti, crtanja grafita, a bit će još novosti, sve kako bismo ih privukli na sajam i približili knjizi. Silno se trudimo da s Interlibera ponesu neku novu spoznaju i želju za znanjem kroz čitanje. Na Interliberu se promoviraju i razni drugi projekti poticanja čitanja kao npr. Rođeni za čitanje Ministarstva kulture i medija, pokrovitelja sajma, ili Čitanje u fokusu jednog nakladnika koji srednjoškolce potiče na kritičko i kreativno izražavanje.

Kako se Interliber razvijao tijekom godina? Što ga čini posebnim?

Interliber je kroz svojih 45 godina rastao prostorno i razvijao se sadržajno. Kvaliteta i kvantiteta ovdje idu ruku pod ruku. Danas koristimo tehnologiju i prednosti društvenih mreža za proširenje dosega, vidljivosti i približavanja publici, ali istovremeno zadržavamo ono najvažnije, povezivanje i osobni kontakt između autora i čitatelja, nakladnika i kupca, entuzijasta i profesionalaca. Interliber je najveći hrvatski sajam knjiga na koji svake godine dolazi oko 120 000 posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske i okolnih zemalja.

Poseban je po svojoj atmosferi, otvorenosti, raznolikosti sadržaja i strasti prema knjigama i kulturi koju dijelimo zajedno s našim izlagačima i posjetiteljima. Interliber je mjesto gdje imate mogućnost upoznati svog omiljenog pisca, podijeliti s njime svoja razmišljanja i dobiti potpisani primjerak knjige. Pravim knjigoljupcima to puno znači. Interliber je i mjesto gdje ljubitelji knjiga istražuju svijet riječi, mala zajednica ljudi koji dijele iste interese. Interliber je sajam na koji dolazite i s kojeg odlazite s osmjehom i na koji se uvijek ponovo svake godine vraćate. Mislimo i na praktičnu stranu pa smo organizirali tzv. „knjižidere“ gdje se mogu odložiti knjige dok dalje istražujete more knjiga u našim paviljonima kao i kutak za mame i bebe.

Koja knjiga ili autor je vas osobno najviše impresionirao? Što kupiti na Interliberu?

Posjetitelji Interlibera najbolje znaju kako je to pitanje teško. Rijetko tko ode sa sajma samo s jednom knjigom. Knjige se kupuju za osobni gušt, ali i kao dar za drage ljude ili razne prigode. Svaka knjiga ima svog čitatelja i može biti inspirativna, osobito ako donosi nove perspektive i originalne priče. Na moj izbor knjiga utječe moja dob, raspoloženje i okruženje. Danas biram povijesne knjige, putopise, biografije, prije desetak godina preferirala sam trilere i publicistiku, prije toga psihološke i ljubavne romane, odrastala sam uz bajke i tada najdražu junakinju Heidi, a oduvijek se rado primam pjesama i humorističnih romana.

Ono što je sigurno, na Interliberu ću detaljno pretražiti ponudu svih nakladnika, poslušati poneku promociju, pažljivo odabrati nekoliko naslova za „pod bor“ i sebi priuštit neko zanimljivo novo štivo.

Kako potaknuti ljude da posjete Interliber i uživaju u književnosti?

Najvažnije je ponuditi dobar sadržaj i stvoriti privlačan ambijent koji izazivaju interes publike te kroz sve suvremene medije neumorno podsjećati javnost na važnost sajma za očuvanje knjige i jezika. Vjerujem da se na Interliberu vidi koliko ljubavi i truda mi kao organizatori ulažemo u njega,  koliko se izlagači kvalitetno pripremaju za njega i koliki je njegov utjecaj na cijelu književnu i kulturnu scenu. Interliber ima jednu pomalo magičnu atmosferu koja svake godine u studenom iznova privlači pasionirane čitatelje, one kojima je knjiga profesija, ali sve više glazbenike, glumce i druge umjetnike, sportaše, političare i influensere koji su na bilo koji način povezani uz pisanu riječ.


***

Radujemo se ponovnom susretu sa svima na Zagrebačkom velesajmu od 7. do 12. studenog 2023. Ulaz je kao i do sada slobodan, a radno vrijeme je od 10 do 20 sati, u petak i subotu do 21 sat. Vidimo se na Interliberu! 

Program Interlibera
Web stranica
Facebook stranica
Instagram: @interliber_sajam

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –