Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 07.06.2006.

Dioklecijanova Palača Sunca
Održava se
08.06.2006.

U četvrtak, 8. lipnja 2006. godine u 18.30 sati u Muzeju Mimara, Zagreb, održati će se promocija knjige "Dioklecijanova Palača Sunca" autora Mladena Pejakovića. U ovoj knjizi opremljenoj i posebnim DVD-om, prof. Pejaković iznosi senzacionalne rezulatate svog desetogodišnjeg istraživanja Dioklecijanove palače u Splitu koji pokazuju kako je palača građena je po zakonitostima godišnjeg i dnevnog kretanja Sunca zbog čega je ona zapravo prvorazredni spomenik nepobjedivom Suncu..

Knjiga je objavljena izdanju nakladničke kuće LITTERIS, a predstaviti će je: Marcel Bačić, Ive Šimat Banov, Jagor Bučan, Dražen Katunarić i Stanislav Živkov.

Dioklecijanova palača građena je po zakonitostima godišnjeg i dnevnog kretanja Sunca pa je logično zaključiti da je ona zapravo prvorazredni spomenik nepobjedivom Suncu - senzacionalno je otkriće prof. Mladena Pejakovića, koji je prije desetak godina počeo istraživati Palaču, no nagla smrt u veljači prošle godine spriječila ga je da dovrši svoju studiju. Ipak, svoja saznanja napisao je u knjizi "Dioklecijanova palača Sunca", kao i u scenariju filma "Palača Sunca" redatelja Bogdana Žižića.

Knjigu prati i dokumentarni i animirani film redatelja Bogdana Žižića, te fotografije Gorana Vranića, koje pokazuju kako pečati i sjene po nebeskim zakonitostima padaju na značajna mjesta u palači i njezinim građevinama. Knjiga je direktan nastavak Pejakovićevih pomnih istraživanja starohrvatske arhitekture u djelu "Omjeri i znakovi" za koje je ovjenčan prestižnom Vjesnikovom nagradom "Ivan Goran Kovačić", 1997. godine. Prof. Pejaković je pokazao da strukture stare crkvene arhitekture duž jadranskog bazena - u velikom dijelu, počivaju na drevnim znanjima antičkih graditelja koji su se ravnali po kretanju Sunca i zviježđa.

"Geografska pozicija Dioklecijanove palače određena je geografskom širinom, latitudom Aspahalatosa, današnjeg Splita. Ta je širina 43,5 stupnjeva. Iz tog se podatka izračunava i put Sunca na mjesnom horizontu. Sunce je, naime, samo dva puta godišnje okomito sa istoka na liniju sjever - jug. Put Sunca u Splitu od geografskog istoka do zimskog i ljetnog istoka na dane solsticija iznosi 33 stupnja. Svi objekti u palači postavljeni su i izgrađeni prema ovim odnosima! Zbog međusobnog usklađivanja geoastronomskih odnosa s arhitekturom, tlocrt palače nije idealan pravokutnik".
Mladen Pejaković

Mladen Pejaković (1928-2005), akademski slikar i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njegovo se stvaralaštvo temeljilo na suvremenom likovnom izrazu u više područja likovne umjetnosti, kazališnoj i filmskoj scenografiji, animaciji te likovnoj teoriji i kritici. Pisao je studije iz suvremene i starije hrvatske likovne umjetnosti, analitički je obradio predromaničke spomenike u Dalmaciji, osobito crkvu svetog Križa u Ninu. Postavio je stalne muzejske zbirke Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu 1960., Arheološkog muzeja u Zadru 1975. te brojne izložbe u zemlji i inozemstvu, među kojima "Svjetlo i prostor u starohrvatskom graditeljstvu" (1978), veliku izložbu o Ivanu Meštroviću (1983), "Pisanu riječ na tlu Hrvatske" (1987), "1000 godina hrvatske skulpture" (1991), nekoliko izložaba Zagrebačkog salona i veliki broj izložaba u Klovićevim dvorima.

Njegova strast bila je istraživanje funkcije svjetla u starokršćanskim crkvama. Njegova otkrića pokazala su kako stare arhitekture crkava počivaju na drevnim znanjima antičkih graditelja koji su se ravnali po kretanju Sunca. Palača u Splitu posebice ga je zaintrigirala...

Više na:
Vjesnik
Slobodna Dalmacija

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –