Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 30.03.2006.

Michel Houellebecq u Hrvatskoj!

Michel Houellebecq, trenutačno najpopularniji francuski i jedan od najeksponiranijih svjetskih pisaca, danas dolazi u Hrvatsku, gdje će boraviti do utorka, 4. travnja 2006. Nakladnička kuća Litteris i Jutarnji list organizatori su ovog književnog spektakla koji će službeno početi sutra u 19 sati u Zagrebu, u Hrvatskom društvu pisaca, gdje će francuska književna zvijezda imati razgovor s novinarima i čitateljskom publikom.

Većem broju posjetitelja pisac će biti na raspolaganju sutradan u Profil Megastoreu, u kojem će u 19 sati davati autograme.

U nedjelju u 20 sati književna turneja se nastavlja u malo opuštenijem tonu, druženjem s Houellebecqom u klubu Gjuro II. U ponedjeljak Houellebecq putuje u Split, a hrvatsko gostovanje završava se u utorak, 4. travnja, opet revijalnim druženjem, ovaj put u B. P. Clubu.

Michel Houellebecq pisac je čije se knjige prodaju u milijunskim nakladama i prevedene su na gotovo tridesetak jezika. Ovaj inženjer agronomije slavu je stekao 1994. godine nakon izlaska prvog romana “Širenje područja borbe”. Houellebecq je osvojio čitatelje jer je na krajnje uvjerljiv način opisao poziciju moderne intelektualne individue zarobljene u birokratskom sustavu državne službe, zakopane u nihilizam i besmisao funkcioniranja potrošačkog kapitalističkog društva. Po tom, sad već kultnom, romanu nastao je i istoimeni film, a kasnije i kazališna predstava, kao što je na filmsko platno prebačen i njegov drugi roman “Elementarne čestice” koji je kinopremijeru imao na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu.

Potom slijede romani “Platforma”, (Litteris, 2003) i svojevrsno remek-djelo, “Mogućnost otoka” (Litteris, 2006) koji je izašao prošloga ljeta, opet je neka vrsta proročanstva, ali ovaj put sudbine cijele ljudske vrste, u kojem Houellebecq literarno razmatra budućnost u kojoj vladaju klonovi i u kojoj je starost ekonomski, estetski i politički neprihvatljiva činjenica.

Houellebecq od izlaska “Mogućnosti otoka” nije imao književnu turneju, niti je rado davao intervjue. Hrvatska je, dakle, domaćin prvog ozbiljnog predstavljanja francuskog enfant terriblea nakon izlaska “Mogućnosti otoka”, knjige koju je Fernando Arrabal nazvao najboljim romanom novoga milenija. Michel Houellebecq ujedno je i najvažniji svjetski pisac koji je posljednjih godina gostovao u Hrvatskoj.

Program gostovanja:

: Petak 31. 3. 2006. u 19. h: Razgovor u Hrvatskom društvu pisaca, Basaričekova 24, Zagreb.
: Subota 1. 4. 2006. u 19 h: Potpisivanje knjiga u Profil Megastoreu, Bogovićeva 7, Zagreb.
: Nedjelja 2. 4. 2006. u 20 h: Druženje s piscem u klubu Gjuro II, Medvešćak 2, Zagreb.
: Utorak 4. 4. 2006. u 20 h: Druženje s piscem u B.P. Clubu, Teslina 7, Zagreb.

Više na stranicama Jutarnjeg lista.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –