Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 18.05.2017.

Đurđici Stuhlreiter nagrada 'Anto Gardaš' za najbolji dječji roman ili zbirku priča u 2016. godini

Na natječaj za najbolji dječji roman ili zbirku priča u 2016. godini prispjele su trideset i četiri knjige. Članovi Prosudbenoga povjerenstva: Branka Primorac, Stjepan Tomaš i Dubravka Težak – predsjednica Povjerenstva, vrednovali su ih te su na sastanku održanom 2. svibnja 2017. godine u Zagrebu, u uži izbor uvrstili sljedeće naslove: "Mali ratnik" Tihomira Horvata (Društvo hrvatskih književnika, Zagreb), "Usvojili smo baku i djeda" Nene Lončar (Društvo književnika za djecu i mlade, Zagreb), "Hrvač" Melite Rundek (Alfa, Zagreb), "Gašpar i prijatelji" Đurđice Stuhlreiter (Naklada Bošković, Split) i "Križni put gustava S." Tomislava Zagode (Znanje, Zagreb).

Prosudbeno je povjerenstvo odlučilo da se nagrada „Anto Gardaš“ za 2016. godinu dodijeli Đurđici Stuhlreiter za knjigu "Gašpar i prijatelji" (Naklada Bošković, Split).

Svečana dodjela nagrade održat će se u utorak, 23. svibnja u 19 sati u Knjižari Nova u Osijeku.

Obrazloženje:

Prema vlastitim riječima, Đurđica Stuhlreiter voli pisati o djeci koja su „drukčija“. Tako i u najnovijoj knjizi "Gašpar i prijatelji" za središnji lik postavila je šestogodišnjega dječaka Gašpara koji ne čuje dobro i gotovo ne govori. Roditelji se jako trude da dječaku osiguraju društvo druge djece, uče ga da čita s usana, ali dječak je najsretniji kada se iz toga nametljivog svijeta, kako ga doživljava, povuče u svoj mirni svijet u kojemu komunicira samo sa svojim kućnim ljubimcima: papigom, mačkom i psom.

U želji da privuku djecu u vrt, koja bi se družila s Gašparom, roditelji postave vrtnoga patuljka. Vrtni patuljak se neprijateljski ponaša prema Gašparu i njegovim životinjskim prijateljima pa ga oni odluče istjerati iz vrta. Slijede četiri pustolovna poglavlja. U svakom po jedan od Gašparovih prijatelja, a na kraju i sam Gašpar, kreće na put u potragu za spasiteljem vrta od patuljka.

Svaki od Gašparovih prijatelja na svojem lutanju proživljava uzbudljivu pustolovinu, ali sve „sjajne“ ideje o protjerivanju patuljka se izjalove dok sam Gašpar ne krene u traganje za spasiteljem. Autorica dramaturški dobro razvija radnju u svakom poglavlju vodeći je prema žuđenom rješenju, nakon čega slijedi razočaravajući rasplet, tj. neuspjeh pothvata. Također je vrlo vješta u kreiranju zanimljivih likova koje „junaci“ u svojim lutanjima susreću. Pričanje je isprepleteno blagim humorom koji proizlazi upravo iz naivnih postupaka likova. Radnju razvijaju i vode prijateljska nastojanja, tako da je cijelo pripovijedanje natopljeno plemenitim emocijama u svrhu pomaganja, a završno poglavlje je prava himna prijateljstvu. Gašparu se na njegovu lutanju u potrazi za spasiteljem vrta razvio sluh i to tako da je mogao razlikovati i najsitnije nijanse među zvukovima, a čak je i progovorio jasno i glasno.

Ovom pustolovno-bajkovitom pričom u koju je ugradila niz uzbudljivih i maštovitih događaja što su ih proživjeli simpatični likovi oko Gašpara, autorica vrlo jasno pokazuje malim čitateljima kako je prijateljstvo velika vrijednost i da svatko treba imati prijatelje jer samo tako će život biti lijep i smislen.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –