Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 17.09.2008.

Dok jedni pišu drugi bi kompilirali... i zarađivali

Ovih je dana sud u New Yorku presudio u korist Joanne K. Rowling, autorice knjiga o Harryju Potteru i danas jedne od najbogatijih žena svijeta koja se obogatila upravo zahvaljujući planetarnoj popularnosti serijala o malom/mladom čarobnjaku. Rowlingova je u težnji da zaštiti svoja autorska prava tužila Stevena Vander Arka koji je namjeravao objaviti knjigu "The Harry Potter Lexicon", koja bi ako ni zbog čega drugog već i samim svojim naslovom zasigurno zainteresirala brojne H. P. obožavatelje, a kompilatoru Vander Arku priskrbila i solidnu zaradu.

Nakon presude u korist Rowlingove leksikon se ipak neće pojaviti u knjižarama.

Vander Ark lukavo je namjeravao zaraditi zahvaljujući tuđem pisanju pa je osmislio knjigu "The Harry Potter Lexicon" u kojoj je sistematično posložio sve što se dalo izvući iz knjiga Joanne K. Rowling, ali bez ikakvog vlastitog originalnog doprinosa. I upravo je na toj svojoj "neoriginalnosti" Arkova zamisao pala, u sudskom obrazloženju presude posebno se navodi kako su i neka druga djela nastajala na podlozi originala, ali nudeći i originalan autorski uvid u svijet Harryja Pottera, što s knjigom "The Harry Potter Lexicon" nije slučaj.

Na ovu sudsku presudu pozitivno su reagirali i neki drugi autori, pa tako spisateljica Joanna Trollope u tekstu objavljenom u Timesu ističe kako je ova sudska odluka satisfakcija za brojne autore koji se suočavaju sa sličnim problemima plagiranja i iskorištavanja njihovih djela, praksi kojoj su manje poznati autor možda i manje izloženi, ali se istovremeno, za razliku od megauspješnih autora poput J.K. Rowling, mnogo teže mogu izboriti za svoja prava.

Zanimljivo da je Vander Ark prije odluke o tiskanju leksikona uređivao istoimenu web stranicu "The Harry Potter Lexicon", svojevrsni katalog čarolija i likova iz svijeta J. K. Rowling, koja je bila vrlo popularna među H. P. obožavateljima, a Vander Arku je priskrbila i medijsku pozornost (gostovanja na televiziji, konvencijama, čak se pojavio na dodacima službenog DVD-a, a ni Rowlingovoj nije bio nepoznat njegov web). Dok je Vander Ark bio običan i vrlo aktivan fan Rowlingovoj njegov entuzijazam nije smetao, no kada je autorica zaključila da bi mogao i zaraditi na njenom radu, završili su na sudu.

Iako je ova sudska odluka stopirala planirano objavljivanje leksikona, Vander Ark ima već zgotovljenu još jednu knjigu koja se temelji na iščitavanju knjiga J.K. Rowling o Harrryju Potteru. Njegov "rezervni" projekt nosi naslov "In Search of Harry Potter" i zapravo je turistički vodič koji se bazira na lokalitetima koji se spominju u knjigama, i koji će brojnim obožavateljima pomoći da, nakon što je priča o malom čarobnjaku došla kraju, osvježe mitove i magiju iz knjiga o neprežaljenom H. P., posjećujući mjesta na koja se knjige referiraju.

Vander Ark je namjeravao svako poglavlje vodiča započeti s kratkim izvodom iz neke od knjiga o H. P., nakon po njega nepovoljne presude vrlo je vjerojatno da će od toga ipak morati odustati jer mu je J. K. Rowling jasno dala do znanja kako ne namjerava tolerirati plagiranje svoga rada.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –