Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV / MIN KULT PRES • 12.04.2018.

Dora Maček i Dubravko Torjanac dobitnici Nagrade 'Iso Velikanović' za 2017. godinu
Održava se
23.04.2018. u 12h

Nagrada Iso Velikanović

Nagradu „Iso Velikanović“ koja se svake godine dodjeljuje kao priznanje Ministarstva kulture za najbolja ostvarenja u području prevođenja književnih djela, u 2017. godini za životno djelo u književnome prevodilaštvu dobila je Dora Maček.

Godišnju Nagradu „Iso Velikanović“ za prijevod književnoga djela "Brod luđaka" Sebastiana Branta (Šareni dućan, 2017.) dobio je Dubravko Torjanac.


Nagrada se dodjeljuje kao godišnja nagrada za najbolji prijevod objavljen u protekloj godini i kao nagrada za životno djelo istaknutim prevoditeljima koji su svojim prevoditeljskim radom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji rad čini zaokruženu cjelinu, a njihova djela ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.

Nagradu dodjeljuje Ministarstvo kulture na prijedlog Odbora Nagrade „Iso Velikanović“ na čijem je čelu Svjetlan Lacko Vidulić, a članovi su Vjera Balen-Heidl, Tatjana Tarbuk, Lea Kovács, Dubravka Sesar, Sead Muhamedagić i Marko Kovačić.

Svečana dodjela Nagrade „Iso Velikanović“ za najbolja ostvarenja u području prevodilaštva u Republici Hrvatskoj održat će se 23. travnja 2018. godine u 12 sati, u Hrvatskome državnom arhivu u Zagrebu. Nagradu će dobitnicima uručiti ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Sebastian Brant

Brod luđaka

  • Prijevod: Dubravko Trojanac
  • Šareni dućan 02/2018.
  • 356 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533201085
  • Cijena 129.00 kn

'Brod luđaka' Sebastiana Branta je samosvojan spjev koji se sastoji od stotinjak (pokojega više ili manje, ovisno o izdanju) pjevanja/poglavlja posvećenih različitim oblicima ludosti/gluposti; onodobna (kraj 15. stoljeća) je to 'kritika svega postojećeg' u kojoj nitko, pa ni Crkva, ne ostaju pošteđeni. Posebna vrijednost Brantove knjige njezin je likovni aspekt – drvorezi.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –