Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 11.11.2009.

Dragan Pavelić dobitnik nagrade V.B.Z.-a za 2009. godinu

Pobjednik Natječaja izdavačke kuće V.B.Z. za najbolji neobjavljeni roman 2009. godine je Dragan Pavelić za roman “Proljeće u Karolinentalu” koji je na Natječaj prispio pod šifrom "Behar u Karolinentalu", objavljeno je danas na tiskovnoj konferenciji održanoj sajmu Interliber.

Tu je odluku donio žiri književne nagrade u sastavu: Miljenko Jergović (predsjednik), Julijana Matanović, Zoran Ferić, Strahimir Primorac i Vladimir Arsenijević.

Nagrađeni autor bit će dostupan medijima u četvrtak, 12. studenog 2009. od 12 sati u sklopu cjelodnevnog druženja s predstavnicima medija i čitateljima na štandu V.B.Z.-a u 5. paviljonu na sajmu Interliber, dok će mu isti dan nagrada  od 100.000 kuna biti uručena na prigodnoj svečanosti u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma s početkom u  19.30 sati.

Nagrađeni roman bit će od ponedjeljka, 16. 11. 2009. u prodaji na kioscima Tiska i Slobodne Dalmacije po cijeni od 59,00 kuna.

U romanu "Proljeće u Karolinentalu", “sentimentalnoj, u dva lica ispričanoj povijesti života nevoljena kopileta, dvostrukog ubojice i lepoglavskog robijaša – posve uzorita muža, oca i građanina”, pisac nas ponovo vodi u Bosnu, zapravo u svoje rodno Sarajevo, u razdoblje koje obuhvaća životni vijek glavnog junaka (1890 – 1964).

Riječ je o opsežnoj prozi koja govori o zločinu i kazni, o trpljenju i iskupljenju, o ljubavima i mržnjama, o snovima i zbilji; o različitim vjerama i kulturama, o sudaru modernog i tradicionalnog, o državama i ideologijama. Ovaj pisac veliki je zagovornik priče, a njegovo pripovijedanje, koje teče lagano i jednostavno, zapravo je slojevito i duboko promišljeno, s mnoštvom dobro oblikovanih likova i njihovih odnosa. 

Dragan Pavelić rođen je 1946. u Sarajevu. Iskusio je poziv liječnika za duševne i živčane bolesti, psihoanalitičkog psihoterapeuta, grupnog analitičara i sveučilišnog profesora na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Upoznao je svijet izbjeglica, prognanika i ratnih beskućnika, prihvatio službu zatvorskog liječnika.

Autor je knjiga "Psihodinamski pristup neurotskom karakteru" (1982.), "Ugrožena trudnoća" (l 991.), "Bosanski ljetopis 1992. - 1993." (1994.), "Između prije i poslije" (1998), "Sarajlije" (2001.), "Le Chapelet de Visoko" (2005.) i "O samoći, samovanju i usamljenosti" (2007.). Od 1993. živi i radi u Zagrebu.

***

V.B.Z.-ova nagrada dodjeljuje se od 2002. godine, a dosadašnji dobitnici bili su: Josip Mlakić, Marinko Koščec, Jelena Marković, Davor Špišić, Nura Bazdulj-Hubijar, Hrvoje Šalković, Svjetlana Gjoni i Predrag Crnković.

Osim objavljivanja nagrađenog romana, u nakladi V.B.Z.-a, pobjedniku pripada i novčana nagrada u iznosu 100.000,00 kuna (brutto), pa je tako riječ o jednoj od nagrada s najvećim nagradnim fondom u kulturi Republike Hrvatske. 
 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –