Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kritika • Piše: Vanja Kulaš • 01.06.2016.

E. Lockhart: Lažljivci

E. Lockhart: Lažljivci

Lažljivci Lockhart E.

Zamislite kampanju za ljetnu casual kolekciju Ralpha Laurena - kobaltni Atlantik, drveni dokovi, odjeća za plažu u pastelnim nijansama - i eto vas u kulisi romana za mlađu publiku (12+) "Lažljivci" (We Were Liars, 2014) E. Lockhart, koji vam se spremamo preporučiti. Iza krnjeg autorskog potpisa krije se kod nas do sada nepoznata, no u svijetu hvaljena i prevođena američka spisateljica za djecu i mlade Emily Lockhart Jenkins.

U romanu "Lažljivci" Lockhart nas vodi u Novu Englesku, fabulu ambijentirajući na fikcionalni privatni otočić uz obalu Massachusettsa. Stjenoviti Beechwood smješten je u ovoj suptilnoj napetici nedaleko Martha's Vineyarda, prestižnog ljetovališta znanog iz biografija bogatih i slavnih, čime autorica odmah određuje i socijalni status protagonista svoje obiteljske drame.

Dakle, u središtu romanesknih zbivanja jedna je američka, društveno superiorna obitelj – predstavnici tzv. WASP-ovaca. Sinclaireovi su ugledna, bogata, moćna dinastija s autoritativnim djedom kao ultimativnom patrijarhalnom figurom. Njegove već sredovječne kćeri otimaju se oko impozantne obiteljske imovine. U sestrinskim svađama sedamnaestogodišnja pripovjedačica Cadence, najstarija unuka Harrisa Sinclairea, vidi suvremenu varijaciju niza opće poznatih bajki o trima kraljevnama, slijedom čega Lockhart roman premrežuje bajkovitim narativima, kurzivom ih preispisujući u fabularnim interludijima.

Riječ je ovdje ponajprije o klasičnoj coming of age priči, komponiranoj od nostalgičnih prisjećanja tinejdžerice Cady na idilična ljetovanja, ljenčarenja i nestašluke sa sestričnom Mirren, bratićem Johnnyjem i prijateljem Gapom - Lažljivcima iz naslova. Autsajder Gap je uz članove posluge na otoku jedini uljez koji strši na blistavom obiteljskom portretu. Mladića u tom smislu ne diskvalificira samo nepripadnost Sinclaireovima već i slabiji ekonomski status te tamnija boja kože. Socijalno kritičnim promišljanjima buntovnog Gapa, suvremenog Heathcliffa, koji taj aristokratski milje i voli i prezire, Lockhart uozbiljuje frivolnu bogatašku storiju. Ipak, društvena problematika - pitanja rasizma, materijalizma, raspolaganja općim dobrom – ostat će u romanu tek okrznuta.

Cadence se zaljubljuje u Gapovu bolećivost i revolucionarni duh, nastoji se othrvati obiteljskim očekivanjima, umaći obavezama bogate nasljednice. Obuzeta klasičnom problematikom žanra poput prve ljubavi i razvoda roditelja, ona nam istovremeno razotkriva naličje povlaštene egzistencije jednog mitologiziranog klana. Njena majka i tetke nesretne su žene koje se osjećaju uskraćene u luksuzu i vječno neispunjene unatoč iznadprosječnim životnim mogućnostima. Usprkos ljepoti i statusu, nijedna od njih nije imuna na neuspjehe i svakovrsna razočaranja, bračne krahove, depresiju, alkoholizam. Ukratko, Lažljivci su kondenzat spleena s pet zvjezdica.

Pripovjedačicu upoznajemo u trenutku kad ušuškana u osamu i obilje izoliranog mikrokozmosa, a u čijoj su inzularnosti članovi familije upućeni isključivo jedni na druge, prekapa po varljivom sjećanju, uzaludno pokušavajući rekonstruirati okolnosti koje su prije dva ljeta dovele do njenih neobjašnjivih neuroloških problema, dugotrajnog boravka u bolnici i neizvjesnog liječenja. U ljeto koje će nakon nesreće uslijediti, obitelj tada šesnaestogodišnju Cadence oslabljenu patološkim migrenama i mučenu selektivnom amnezijom šalje na putovanje Europom, naslućujemo, kako bi je držali podalje od otoka i mjesta stradavanja.

Socijalno kritičnim promišljanjima buntovnog Gapa, suvremenog Heathcliffa, koji taj aristokratski milje i voli i prezire, Lockhart uozbiljuje frivolnu bogatašku storiju. Ipak, društvena problematika - pitanja rasizma, materijalizma, raspolaganja općim dobrom – ostat će u romanu tek okrznuta.

Roman se na ovome mjestu puni suptilnim upitnicima: zašto svi mailovi koje je djevojka za svog izbivanja iz zemlje slala svojim Lažljivcima ostaju bez odgovora, kako je djed odjednom odlučio podići hladno modernističko zdanje na mjestu drevne viktorijanske rezidencije, tko je posjekao stoljetni javor s ljuljačkom, kamo je nestala djedova bogata zbirka stripova, gdje li su zlatni retrieveri!? I najvažnije - zašto su Mirren, Johnny i Gap kad ih 17. ljeta ona napokon ponovno ugleda, tako drugačiji, nekako daleki?

Pri svršetku romana nepouzdana se naratorica vraća na početak svoje ispovijesti. Odjednom joj se rupe u sjećanju popunjavaju (pomalo problematičan, nevjerodostojan moment – kako li se to događa kao po narudžbi, na samome kraju praznika?) i shvaćamo da ljetovanje iz pripovijedne sadašnjosti predstavlja vid terapije, proces iscijeljenja i iskupljenja djevojke izluđene grizodušjem. Čak i one čitatelje koji nisu prigrlili blazirane modele iz osunčane reklame kako je troje bogatih klinaca moguće isprva doživjeti, otkriće o njihovoj sudbini ostavit će u povelikom šoku. Jasno je na kraju da nas autorica itekako uspijeva emocionalno angažirati, i to upravo low key postupkom karakterizacije.

Kako već biva s književnim djelima kojima su djeca i tinejdžeri u glavnim rolama, i četvero Lažljivaca pokušava stati na kraj nerazumnim postupcima odraslih. No, u ovome slučaju mladenački bunt dovodi do jezive tragedije. Suspense koji otpočetka potamnjuje otočnu idilu, čitatelja nimalo ne priprema na uznemirujuću završnicu koja će ga natjerati da krene iznova s iščitavanjem. Obrat je teško predvidjeti iako ćete tijekom čitanja, kao i ja, imati barem jednu (naravno, pogrešnu!) teoriju o mogućem raspletu. Naime, nagli tvist na samom kraju naprosto će destruirati dotadašnju logiku romana što se neće svidjeti svakome.

Snolikim i mističnim ozračjem, kao i tragičnim događanjima deseti po redu roman E. Lockhart pomalo podsjeća na "Samoubojstva nevinih" - knjigu Jeffreyja Eugenidesa i film Sofije Coppole, ali i jednu stariju dramu, Wierov kultni "Piknik kod Hanging Rocka". Ova proza dakako nije popraćena slikama, no vrlo je atmosferična i koloritna, filmski vividna, pa mi se čitanje - upotpunjeno snažnim vizualizacijama - činilo gotovo kao gledanje sjajno isproducirane serije ili listanje fotografija na Instagramu.

Iako sam za ovim bestselerom oko kojega se u Americi podigao velik hype, priznajem, posegnula tek na poticaj svog urednika, iz prethodnih je odlomaka očito da me roman itekako osvojio. Možda je potrebno nešto vremena da se čitatelj familijarizira s osebujnim narativnim postupkom; riječ je o izmrvljenom, eliptičnom tekstu zamagljene fokalizacije, jer ispričan je isprekidanim glasom tinejdžerice narušene psihe, no maštovite i duhovite, sklone lirizmu, čudnovatim metaforama i hiperbolama, a to cjelini pridaje otkačen, mjestimice i nadrealan ton.

Emily Lockhart (mladom) čitatelju ne podilazi, ne patronizira ga; pripovijeda poigravajući se formom, stilom i leksikom, što roman "Lažljivci" čini istinski zanimljivom lektirom - bez dobnog ograničenja.


( Ovaj tekst koji se ekskluzivno objavljuje na MV Info portalu zajednički je financiran od strane MV Info i udruge za zaštitu prava nakladnika ZANA )

E. Lockhart

Lažljivci

  • Prijevod: (ex Ivana Šojat-Kuči)
  • Mozaik knjiga 01/2016.
  • 244 str., meki uvez
  • ISBN 9789531419086
  • Cijena 99.00 kn

Dobro došli u predivnu obitelj Sinclair! Sinclairovi su predivna, vrlo bogata i ugledna obitelj s privatnim otokom. Oni su skupina četvero prijatelja i rođaka koji svako ljeto provode zajedno bezbrižno se zabavljajući i trošeći novac. Život im je lagan, bez ikakvih briga i problema. Međutim, u jednom trenutku, životi svih članova ove posebne obitelji zauvijek će se promijeniti…

– E. Lockhart - Lažljivci –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –