Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 05.11.2019.

Engleska spisateljica Sharon Bolton gostuje u Zagrebu
Održava se
12.11.2019. u 19:30h

Sharon Bolton (foto: sharonbolton.com)

U sjeni zla Bolton Sharon

Autorica gotičkih krimića Sharon Bolton gostuje u Zagrebu, u organizaciji nakladnika Znanje koji je zasad objavio tri njezina naslova – "Krvava žetva", "Male prljave laži", "Voli me, ne voli me", a u pripremi je i roman "U sjeni zla", koji će se naći u prodaji pred sam Interliber. 

Autorica će se sa svojim hrvatskim čitateljima družiti 12. studenoga u 19.30 sati na potpisivanju knjiga u knjižari Znanje (Gajeva 1), nakon čega će se s čitateljima preseliti u obližnji Vinyl Bar na promociju knjige i after party

U srijedu, 13. studenoga u 18 sati, autorica će potpisivati knjige i družiti se s čitateljima na Interliberu u paviljonu 5, na štandu nakladničke kuće Znanje.

Na pitanje kako se odlučila za pisanje i što je pokrenulo njezinu stvaralačku lavinu, popularna autorica priznaje da joj je maštu potaknuo događaj kad je njezina sestra na zemljištu kraj stare crkve na sjeveru Engleske, u svom novom vrtu, pronašla ostatke ljudskih kostiju. Zapitala se što bi se dogodilo da netko slučajno otvori grob i u njemu otkrije više tijela, više nego što je istaknuto na nadgrobnom spomeniku? Ta ideja zapravo je postala radnja njezine knjige "Krvava žetva" (Blood Harvest, 2010). Iako ih predstavljaju kao kriminalističke romane, djela Sharon Bolton puna su prijetećih i gotičkih sjena nadahnutih Stephenom Kingom. Gotičkom je dan pun zamah u romanu "U sjeni zla" (The Craftsman, 2018.) koja pokazuje Bolton u njezinu dosad najboljem izdanju – mjesto radnje je Pendle, poznat po suđenjima vještica iz 17. stoljeća, a knjiga istražuje i stavove društva prema onima koje smatra „drugačijima“. 

O svom novom romanu koji je napisala u prvom licu Bolton kaže da su se dijelovi njezine osobnosti neizbježno ušuljali u lik pozornice Florence Lovelady, te ističe kako njezine knjige znaju biti duboko osobne i kako bi se osjećala da vara čitatelja kada bi mu ponudila išta manje od toga. U romanu se autorica bavi nekim od naših najmračnijih strahova – nestalom djecom, ljudskim žrtvovanjem, okultnim, a o oživljavanju krajolika i ljudi Lancashirea navodi sljedeće: „Ovdje još uvijek živi veći dio moje obitelji. Vještice iz Pendlea za mene nisu bile samo likovi iz priča ili povijesnih knjiga; one su bile moje prapratete, možda čak i bake. Krajolik moje mladosti su divlje, vjetru izložene vrištine i čađom prekriveni industrijski gradovi. Mislim da je 'U sjeni zla' oblikovalo to nasljeđe, kao što je oblikovalo mene.“

Sharon Bolton odrasla je u gradu poznatom po predionicama pamuka u Lancashireu te imala ranu, eklektičku karijeru u marketingu i odnosima s javnošću. Napustila ju je 2000. godine kako bi postala majka i spisateljica. Njezin prvijenac "Krvava žetva" (2008.) proglašen je najboljim prvijencem na britanskom Amazonu, a njezina druga knjiga "Awakening" (2010.) osvojila je prestižnu američku nagradu Mary Higgins Clark. Njezina su djela bila na užim listama nagrada CWA Gold Dagger, Theakston’s Prize for Best Thriller, International Thriller Writers’ Best First Novel, Prix Du Polar u Francuskoj i Martin Beck u Švedskoj.

Sharon Bolton

U sjeni zla

  • Prijevod: Sabine Marić
  • Znanje 11/2019.
  • 424 str., meki uvez
  • ISBN 9789533600062
  • Cijena 119.00 kn

Florence Lovelady prije trideset je godina uhitila Larryja Glassbrooka, koji je potom osuđen za višestruka ubojstva tinejdžera. Poput priče iz najstrašnijih noćnih mora, njegove su žrtve bile žive zakopane u mrtvačkim kovčezima koje je Larry sam izrađivao. Uz žrtve su se nalazile glinene figurice koje su skrivale motive neshvatljive ljudske izopačenosti... 'U sjeni zla' Sharon Bolton triler je s dozom gotičkoga. Mračan, jezovit sa snažnim ženskim likovima.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –