Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 23.03.2015.

Eppur si muove : Znanost i filozofija
Održava se
25.03.2015. u 19h

Atenska škola, Rafael

Druga tribina ovogodišnjeg ciklusa Eppur si muove posvećena je povezanosti znanosti i filozofije a održat će se u srijedu 25. ožujka u 19 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice u Zagrebu.

Prirodne znanosti potekle su iz filozofije te s filozofijom i dalje dijele isti cilj: razumjeti svijet. Međutim, danas prirodne znanosti i filozofija postavljaju posve različita pitanja i na njih odgovaraju uglavnom na posve različite načine. Pojednostavljeno kazano, prirodne znanosti postavljaju pitanja o različitim vrstama materijalne stvarnosti i na njih odgovaraju znanstvenom metodom koja se temelji na testiranju hipoteza opažanjem, eksperimentom ili teorijskim promišljanjima.

Filozofija pak postavlja mnoga druga i često obuhvatnija pitanja, a na njih odgovara bez jedinstvene metode, ali uz pomoć različitih alatki, kao što su pojmovna analiza, misaoni eksperiment, analogija, povijesna rekonstrukcija, interpretacija.

Iako je znanost potekla iz filozofije, te iako je filozofija nedvojbeno utjecala na stvaranje znanstvene metode, čini se da danas prirodne znanosti i filozofija imaju malo toga zajedničkoga, a ponekad se stječe dojam i da su u sukobu. Postoji li danas interakcija prirodnih znanosti i filozofije i kakva je ta interakcija? Treba li prirodnim znanostima filozofija i filozofiji prirodne znanosti? Koja je uloga filozofije znanosti?

To su tek neka od pitanja o kojima će raspravljati sudionici tribine:

Pavel Gregorić, Odjel za filozofiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu
Tihomir Vukelja, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Branko Guberina, Institut Ruđer Bošković

Urednik i voditelj tribine:
Dario Hrupec, Institut Ruđer Bošković

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –