Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 11.04.2019.

Eric Kurlander, autor knjige 'Hitlerova čudovišta', gostuje u Filozofskom teatru HNK
Održava se
14.04.2019. u 20h

Eric Kurlander, foto: HNK - Filozofski teatar

Hitlerova čudovišta Kurlander Eric

Tema novoga Filozofskog teatra koji će se održati 14. travnja 2019. u 20 sati u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu su "Hitlerova čudovišta: Povijest nadnaravnoga u Trećem Reichu".

Gost je američki povjesničar i vrsni poznavatelj suvremene njemačke povijesti, Eric Kurlander, koji je napisao intrigantno i minuciozno djelo o nacističkoj fascinaciji nadnaravnim, okultnim i fantastičnim.

Novi gost Filozofskog teatra pronicljivo prikazuje cjelovitu povijest nadnaravnoga u nacističkoj Njemačkoj – istražujući okultne ideje, ezoteričnu znanost i poganske religije koje je u službi održavanja vlasti propagirao Treći Reich. Poslije osam godina istraživanja, arhivskog rada i bilježenja, Kurlander po prvi put prezentira snažne veze između nacizma i nadnaravnog imaginarija.


Eric Kurlander predaje povijest na Sveučilištu Stetson u SAD-u, a doktorirao je na Sveučilištu Harvard. Dosad je, među ostalim, objavio knjige "The Price of Exclusion: Ethnicity, National Identity, and the Decline of German Liberalism, 1898-1933" i "Living with Hitler: Liberal Democrats in the Third Reich". Kurlander je objavljivao znanstvene članke u najznačajnijim svjetskim časopisima, dobitnik je stipendija brojnih uvaženih institucija, a za uspjehe u profesorskom radu primio je više nagrada.

Osim što je knjiga "Hitlerova čudovišta" bila najprodavaniji novi naslov Naklade Ljevak na prošlogodišnjem Interliberu, veliko zanimanje izazvala je i tribina posvećena njoj u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, uz Hrvoja Klasića i Nadeždu Čačinovič. Povučene su mnoge paralele između nacističkih konstrukcija Drugoga i sukladne demonizacije te trenutno prevladavajućega antiimigrantskog diskursa.

Sada konačno u Hrvatsku stiže i sam autor knjige koja ne može biti aktualnija u suvremenoj Europi u kojoj se ponovo rađaju čudovišta prošlosti.

S Ericom Kurlanderom razgovarat će dugogodišnji urednik Filozofskog teatra Srećko Horvat

Ulaznice možete kupiti ovdje

Eric Kurlander

Hitlerova čudovišta : Povijest nadnaravnoga u Trećem Reichu

  • Prijevod: Damir Biličić
  • Naklada Ljevak 11/2018.
  • 616 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533551944
  • Cijena 219.00 kn

Eric Kurlander, cijenjeni američki povjesničar i veliki poznavatelj suvremene njemačke povijesti, u knjizi 'Hitlerova čudovišta' pronicljivo i pedantno prikazuje cjelovitu povijest nadnaravnoga u nacističkoj Njemačkoj – istražujući okultne ideje, ezoteričnu znanost i poganske religije koje je u službi održavanja vlasti propagirao Treći Reich.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –