Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 30.10.2013.

Europea u Dvorištu : John Boyne
Održava se
05.11.2013.

Irski književnik John Boyne sljedeći je gost Europee u Dvorištu, a zagrebačkoj će se publici predstaviti na tribini "Utjeha kukavičluka ili hrabrosti", koja će se u utorak 5. studenoga u 19 sati održati u cafeu 'U Dvorištu' (Jurja Žerjavića 7/2).

U svom romanu "Prigovor savjesti" (Naklada Ljevak 2013) o kojem će biti riječi na Tribini, John Boyne postavlja čitav niz pitanja aktualnih i čitavo stoljeće nakon početka Prvog svjetskog rata, kada se roman događa.

Na tribini će se razgovarati između ostaloga i o tome jesu li antimilitarizam i pacifizam stvar hrabrosti ili kukavičluka te što to znači biti ljudsko biće u ekstremnim ratnim uvjetima.

Sudjeluju:

John Boyne – autor
Mima Simić – kolumnistica i filmska kritičarka
Hrvoja Heffer – prevoditeljica

Moderator:
Nenad Rizvanović

John Boyne irski je autor kratkih priča i romanopisac čiji su romani nagrađivani brojnim uglednim nagradama u Irskoj i izvan nje (Curtis Brown Award, Hennessy Literary Award, IMPAC Literary Award, Orange Prize Readers Book of the Year itd.). Napisao je sedam romana  (The Tief of Time, The Congress of Rough Riders, Crippen, Next of Kin, Mutiny on the Bounty, The House of Special Purpose, The Absolutist, The Boy in the Striped Pyjamas), od kojih su mu naročito dva posljednja donijela nepodijeljene pohvale i publike i struke (Colum McCann, John Irving, Colm Toibin).

Kod nas je do sad objavljen njegov nagrađivani roman "Dječak u prugastoj piđami" (2009), po kojem je snimljen istoimeni film u režiji Marka Hermana.

O knjizi "Prigovor savjesti":

Boyneov glavni junak i narator u romanu "Prigovor savjesti" (The Absolutist) je Tristan Sadler, kojeg upoznajemo 1916. kao sedamnaestogodišnjaka  u logoru za  vojnu obuku u Aldershotu i u rovovima Pikardije na sjeveru Francuske, a potom 1919., kada kao ratni veteran dolazi u gradić Norwich kako bi izrazio sućut ožalošćenoj obitelji svojeg suborca Willa Bancrofta, kojeg je prijeki sud osudio za kukavičluk te je strijeljan na bojnom polju 1916.

Dvije vremenske razine romana – 1916. i 1919., rat i mir, akcija i refleksija – ispisane su naglašeno različitim narativnim tehnikama. Ratne scene su brutalne, deskriptivne, krvave, a prijateljstvo između Tristana i Willa, homoerotično i kompleksno, nastoji opstati u bezumnom okolišu ratnog nasilja obilježenog svakodnevnim umiranjem i okrutnošću višeg oficirskog kadra.

Ulaz slobodan!

– John Boyne –

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –