Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 20.09.2014.

Europea u Dvorištu : Mihail Šiškin
Održava se
23.09.2014.

Ruski pisac Mihail Šiškin prvi je gost ovogodišnjeg festivala Europea u Dvorištu, u organizaciji Naklade Ljevak. Publici će se predstaviti u utorak 23. rujana s početkom u 19 sati u zagrebačkom cafeu U Dvorištu (Jurja Žerjavića 7).

Jedini pisac koji je svojim romanima osvojio sve tri glavne ruske književne nagrade (uključujući 'ruskog Bookera') i jedan od najuglednijih suvremenih književnih ličnosti u Rusiji hrvatskoj će publici predstaviti svoj roman "Pismovnik" (Naklada Ljevak, 2014).

Uz autora, na tribini kojoj je tema "Pišemo li uvijek o ljubavi i smrti?" sudjelovat će:

Igor Buljan, prevoditelj, Ivo Alebić, rusist i prevoditelj i Irena Lukšić, prevoditeljica i znanstvenica. Razgovor će moderirati Ivana Simić Bodrožić.

S autorom i gostima tribine razgovarat će se, između ostalog, o univerzalnim temama ljubavi i smrti koje se nalaze u svim velikim djelima svjetske književnosti, a posebno ruske, dvjema osnovnim bojama spisateljskog spektra - crvenoj i crnoj - dovoljnima da oslikamo živote svih literarnih junaka.
 
Mihail Šiškin (Mikhail Pavlovich Shishkin) rođen je u Moskvi 1961. godine. Završio je studij engleskog i njemačkog jezika, a 1995. godine preselio se u Švicarsku gdje je našao posao prevoditelja. U književnosti se pojavio početkom 90-ih godina i odmah je zamijećen kao izvanredan književni talent. Već za prvu priču "Sat kaligrafije" nagrađen je kao najbolji debitant. Za roman "Zauzimanje Izmaila" 1999. godine nagrađen je "ruskim Bookerom" dok je širu prepoznatljivost stekao osvajanjem prestižne nagrade Nacionalni bestseler za roman "Vilina kosica" (2005.) - sofisticiranu prozu o jeziku, odnosno o pripovijedanju.

Njegov spisateljski rad prati i snažan politički angažman. Odbijanjem sudjelovanja na sajmu Book expo America 2013. godine kao službeni predstavnik Rusije poslao je poruku kako se ne slaže s političkim prilikama u zemlji iz koje dolazi, referirajući se najprije na probleme korupcije u vrhu vlasti, te da kao Rus i građanin Rusije ne želi biti ljudsko lice države čiju politiku smatra pogubnom i ponižavajućom za njen veliki narod i kulturu.

Knjiga o ljubavi i smrti kroz vrijeme koje ne postoji, roman "Pismovnik" izveden je u vrlo jednostavnoj, epistolarnoj formi. Ona i on, ljubavna pisma. Ipak, ljubavnici žive u različitim epohama i uskoro shvaćamo da njihova pisma nikad ne dolaze na odredišta. Pred nama je dijalog zaljubljenih izvan vremena, kroz rat i svakodnevni život, kroz ljubav veću i dužu od života. Šiškin povezuje lica, glasove, epohe, rođenja, ljubavi i smrti - zato što smo svi mi jedno, a vrijeme je smiješna uvjetovanost.

Roman "Pismovnik" za koji je 2011. godine osvojio prestižnu književnu nagradu "Velika knjiga" pokazuje zašto Šiškina, kojeg kao izvanrednog stilista uspoređuju s Nabokovim smatraju vodećim piscem svoje generacije i živućim klasikom te zašto je miljenik kritike i publike, i jedan od najprevođenijih ruskih pisaca.

Ulaz slobodan!

Photo: Wikipedia

– Mihail Šiškin : ruski pisac u Švicarskoj –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –