Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 06.12.2016.

Europea u Dvorištu predstavlja anglo-australsku autoricu Evie Wyld
Održava se
07.12.2016. u 19h

Evie Wyld (foto: The Island Review)

U Zagrebu gostuje višestruko nagrađivana australsko-britanska autorica Evie Wyld, po odabiru uglednog časopisa Granta, jedan od najboljih novih britanskih glasova u književnosti.

Povod autoričinu gostovanju predstavljanje je njezina hvaljenog romana "Sve ptice pjevaju" objavljenog u izdanju Naklade Ljevak, dobitnika brojnih književnih nagrada među kojima je dakako i nagrada Europske unije za književnost 2014.

Izuzetno hvaljeni roman u kojem je u fokusu ženska junakinja progonjena prošlošću i suočena s neprestanom borbom sa sadašnjošću, napisan istodobno poetičkim i žestokim stilom, izvrsna je tema za razgovor o prirodi patnje i neuništivosti ljudskog duha, o čemu ćemo više čuti u srijedu, 7. prosinca u 19 sati u caffeu U Dvorištu.

Razgovor s autoricom Evie Wyld moderirat će Ivana Bodrožić, a knjigu će pobliže predstaviti urednica Diana Matulić dok će razgovor s autoricom prevoditi Igor Opić.

Stil Evie Wyld je precizan, žestok i poetičan pa nije čudno da je autorica svojom prozom osvojila književne kritičare jednako kao i publiku. Riječ je o iznijansiranom istraživanju ljudske patnje i žilavosti koje proizlazi iz nečeg dubokog, uznemirujućeg, gotovo nastranog. Posve zaslužene pohvale jednom nesvakidašnjem literarnom talentu. - The Sunday Times

O autorici:

Sve ptice pjevaju Wyld Evie

Evie Wyld rođena je 1980. godine u Londonu, a odrasla je u Australiji i Engleskoj. Njezin prvi roman "After the Fire, A Still Small Voice" osvojio je nagrade John Llewellyn Rhys i Betty Trask. Godine 2011. Wyld se našla na popisu najboljih novijih britanskih romanopisaca „Best New British Novelists“ po izboru književnog magazina Culture Show, a također i u užem izboru za nagrade „Orange Prize for New Writers“, „Commonwealth Writers’ Prize“ i „International IMPAC Dublin Literary Award“. Godine 2013. našla se na popisu najboljih mladih britanskih romanopisaca („Best of Young British Novelists“) po izboru uglednog književnog časopisa Granta.

Drugi roman Evie Wyld, "All the Birds, Singing", ušao je 2014. godine u širi izbor za nagradu „Stella Prize“ i „Baileys Women’s Prize for Fiction“ i u uži izbor za nagradu „Costa Novel Prize“ i „James Tait Black Memorial Prize“. Godine 2013. roman je nagrađen nagradom „Encore Award“ i „Jerwood Fiction Uncovered Prize“, a 2014. nagradom „Miles Franklin Award“ i Nagradom EU za književnost.

– Razgovor s Evie Wyld –

Evie Wyld

Sve ptice pjevaju

  • Prijevod: Ana Gotovac
  • Naklada Ljevak 12/2016.
  • 228 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533039763
  • Cijena 129.00 kn

Jake Whyte živi sama na sumornom, gotovo pustom otoku u blizini britanske obale. Uzgajivačici ovaca s muškim imenom Jake jedino društvo na otoku je njezin pas, kojeg ona i zove jednostavno Pas. Nevolje nastupe kada netko – ili nešto – počinje ubijati Jakeine ovce. Isprva Jake posumnja na lokalne tinejdžere ili na divlje životinje, no uskoro postaje jasno da je to stvorenje – stvarno ili izmišljeno – znatno tajanstvenije.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –