Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 29.10.2014.

Europea u Dvorištu zagrebačkoj publici predstavila Rãzvana Rãdulescua

Književna tribina, treća po redu, u sklopu ovogodišnje književne manifestacije "Europea u Dvorištu" održana 28. listopada 2014. pod nazivom "Može li humor pobijediti ideologiju?" ugostila je poznatog rumunjskog pisaca i scenarista Rãzvana Rãdulescua. Predstavljeno je i hrvatsko izdanje njegova nagrađivanog romana "Život i djelo Ilije Cazanea", upravo objavljeno u Nakladi Ljevak.

Uz samog autora, u predstavljanju je sudjelovao i nagrađivani hrvatski scenarist i redatelj Ognjen Sviličić, mladi prevoditelj Goran Čolakhodžić, a tribinu je moderirala Ivana Simić Bodrožić.

Prvi dio razgovora bio je posvećen književnom stvaralaštvu, te strukturnoj i sadržajnoj razlici između pisanja proze i scenarija, a autor je govorio o procesu pripreme i nastanka umjetničkog djela, opsežnom istraživanju koje provodi, izdvojivši estetske kriterije kao glavni cilj stvaranja. Teme poput ideologije, naslijeđa komunističkog režima u današnjoj Rumunjskoj, korupcije u društvu te mogućnosti otpora pojedinca, pomaknuti odnosi unutar obitelji -  izdvojene su kao one kojima se autor često u svojim radovima bavi, zasijecajući u dubinu svakog odnosa i lika.

Ognjen Sviličić, iznimno upoznat s radom Rãzvana Rãdulescua iz svoje se dvostruke perspektive pisca i redatelja osvrnuo na njegovu poetiku i veliki uspjeh nove generacije rumunjskih filmskih umjetnika, za čijeg se predvodnika često ističe upravo Rãzvan Rãdulescu.

Nakon književnog dijela programa, publika je imala priliku i pogledati zadnje filmsko ostvarenje autora, nagrađeno Zlatnim medvjedom na Berlinaleu, 2013. godine, Pozicija djeteta.


Četvrto gostovanje u sklopu književne manifestacije "Europea u Dvorištu" održat će se u srijedu 5. studenog u 19 sati, kada će gostovati nizozemski autor COEN SIMON.

Izvor: Naklada Ljevak

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –