Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 09.05.2018.

Festival povijesti i sajam knjiga Kliofest 2018. - program 10. svibnja
Održava se
10.05.2018. u 10:15h

Festival povijesti i sajam knjiga Kliofest 2018. u četvrtak, 10. svibnja na programu ima nekoliko okruglih stolova, predstavljanja knjiga i projekata, a tu je i filmska projekcija – "Izbor filmova o 1948. godini i sukobu Tito-Staljin koja će se održati u Hrvatskom državnom arhivu.

Program počinje u 10.15 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, predstavljanjem projekta "Stradanje Roma u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu: dokumenti, sjećanja, obrazovanje", u kojem će sudelovati Neven Kovačev, Goran Lapat, Ivo Pejaković i Danijel Vojak (voditelj projekta).

Od 11-12.30 sati održat će se okrugli stol "Prvo desetljeće Biblioteke Desničini susreti (2009.-2018.)" u kojem će sudjelovati Boris Bui, Bojan Đorđević, Ivana Cvijović Javorina, Aleksandar Jakir i Drago Roksandić. Moderator je Branimir Janković.

Slijedi nekoliko predstavljanja knjiga:

- 12.30 sati: predstavljanje knjige "Sjećanje i suvremenost. Ogledi o novom njemačkom povijesnom romanu" Marijana Bobinca, u izdanju Disputa. Knjigu će predstaviti Marijan Bobinac, Milka Car, Svjetlan Lacko Vidulić i Drago Roksandić.

- 14 sati: predstavljanje knjige "Leksikon hrvatskoga srednjovjekovlja", u izdanju Školske knjige. O knjizi će govoriti Franjo Šanjek, Branka Grbavac, Tomislav Galović, Borislav Grgin i Deniver Vukelić.

- 15 sati: predstavljanje knjige "Ljubo Boban i istraživanje suvremene povijesti" te zbornika "Mogersdorf", u izdanju FF Pressa. Knjigu će predstaviti Damir Agičić, Mihael Antolović, Boris Bui, Željko Holjevac, Marica Karakaš Obradov i Ivica Šute.

- 16 sati: predstavljanje knjige "Pričajte to svojoj djeci… O Holokaustu u Europi
1933.-1945.
" Stephanea Bruchfelda, u izdanju Srednje Europe. O knjizi će govoriti Goran Hutinec, Snježana Koren, Dea Marić i Loranda Miletić.

- 17 sati: predstavljanje knjige "Jesu li Grci vjerovali u svoje mitove?" Paula Veynea, u izdanju Tim Pressa. Knjigu će predstaviti Dijana Bahtijari, Hrvoje Gračanin, Jelena Marohnić i Marina Milićević.

Program u NSK završava okruglim stolom "Muzejska građa kao povijesni izvor" koji će se održati od 18 -19.30 sati. U razgovoru sudjeluju Dubravka Peić Čaldarović, Spomenka Težak, Goran Zlodi i Vladimir Huzjan. Moderatorica je Vlatka Filipčić Maligec.

Pričajte to svojoj djeci... Bruchfeld Stephane

***

Hrvatski državni arhiv
Marulićev trg 21
17 sati - Filmska projekcija – "Izbor filmova o 1948. godini i sukobu Tito-Staljin" / voditelj: Mladen Burić (Hrvatski filmski arhiv)
 

***

Knjižnica Bogdana Ogrizovića
Preradovićeva 5

19 sati - Predstavljanje knjiga "Československo-jugoslávske vztahy 1939-1941 i Mezi Titem a Tuđmanem. Chorvatsko v letech 1989-1990"
O knjizi će govoriti Milan Sovilj, Boris Mosković i Jan Pelikán.
 

Više infrmacija na festivalskoj stranici Kliofest i Fb stranici Festivala.

– Kliofest 2018. - Programska knjižica –

This media could not be embedded.
Please check if the media is allowed to be embedded.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –