Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Link • Piše: Božidar Alajbegović • 14.03.2009.

Flacius.net

Matija (Franković) Vlačić Ilirik / Matthias Flacius Illyricus / (rođ. Labin 1520., u. Frankfurt na Majni, 1575.) bijaše velikan europske misli 16. stoljeća; luteranski reformator, teolog, lingvist, filozof, crkveni povjesničar i osnivač biblijske hermeneutike. Proveo je većinu života u Njemačkoj, prvo kao student, a kasnije kao profesor teologije, grčkog i hebrejskog jezika. Posvetio je cijeli život predavanju, širenju i obrani onoga što je smatrao izvornim Lutherovim učenjem.

Pored obitelji s 18-toro djece, stigao je napisati više od 200 knjiga, pamfleta i drugih radova. Među najznačajnijim djelima su “Clavis Scripturae Sacrae” (Ključ svetoga pisma), “Catalogus Testium Veritatis” (Katalog svjedoka istine) i “Ecclesiastica Historia” (poznatiji kao Magdeburške centurije, koje je Vlačić pripremio s grupom suradnika. Bio je to prvi rad iz crkvene povijesti napisan iz protestantske perspektive).

Iscrpna biografija, pregled njegovih djela s opširnim bilješkama o većini od njih ali i mnoštvo tekstova o reformaciji u zapadnoj Evropi i Hrvatskoj, glagoljaškoj tradiciji, Marthinu Lutheru, Johnu Calvinu i brojnim drugim protestantskim reformatorima odnedavno je dostupno na internetskim stranicama smještenim na adresi www.flacius.net.

Radi se o prvome dijelu ambicioznog i vrlo dobro osmišljenog projekta obilježavanja 500. obljetnice Vlačićeva rođenja koje će biti 2020. godine.

Projekt je pokrenuo Narodni muzej Labin a na njemu su radili djelatnici muzeja prof. Tullio Vorano, Vedran Kos i Olja Višković, mladi informatičar Danijel Budaković koji je osmislio, dizajnirao i pokrenuo internetske stranice, te supružnici Ilić – Angela i Luka, koji je u Philadelphiji stekao titulu doktora znanosti upravo za svoj rad o Vlačiću. Osim uistinu brojnih sadržaja vezanih za život i rad Matije Vlačića Ilirika, stranice obuhvaćaju i brojne tekstove o članovima Vlačićeve obitelji i njegovim suradnicima, ali i o Europi toga vremena.

Na stranicama - koje su prilagođene objavljivanju i u obliku info-kioska - dostupan je i velik dio stalnog postava i zbirke Narodnog muzeja Labin, iz čega svakako treba izdvojiti vrlo zanimljiv zemljovid Europe oko 1560.godine (podijeljen po vjeroispovjedima) te opširan pregled protestantskih djela hrvatskih i drugih autora. Zasad su dostupne verzije tekstova na hrvatskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a u pripremi je i engleska verzija sadržaja stranica.

Stranice su pokrenute na dan rođenja Matije Vlačića 03.03.2009. te će se i dalje puniti novim sadržajima a uprava Narodnog muzeja Labin najavila je i organizaciju dva nova simpozija o Matiji Vlačiću Iliriku u narednim godinama.

Projekt su financirali Ministarstvo kulture, Odjel za kulturu Istarske županije, Grad Labin, općine Kršan i Sveta Nedelja, TE Plomin d.o.o. i Pučko otvoreno učilište, u čijem je sastavu i Narodni muzej.

www.flacius.net

– Povezani sadržaj –

Link • 28.05.2014.

Books at BBC

Link • 11.10.2013.

Književnost uživo

– Pretraži sve članke –