Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 03.02.2021.

Francuzi čitaju u prosjeku 8,4 knjige godišnje

Zanimljivo istraživanje stiže nam iz Francuske, gdje je SNE (Le Syndicat national de l’édition - udruženje francuskih izdavača) objavio istraživanje o čitanju tiskanih i e-knjiga, audio knjiga i tiskovnih izdanja te o novim čitalačkim praksama među populacijom starijom od 15 godina u vrijeme pandemije i dugotrajnog lockdowna koji je posebno oštar bio baš u Francuskoj. 

Izdvojili smo najvažnije dijelove istraživanja, a oni pokazuju sljedeće: Francuzi čitaju u prosjeku 8,4 knjige godišnje (žene još i više, 10 knjiga), stariji od 65 godina pročitaju i 11 knjiga, dok populacija između 25 i 34 godine pročita 5,3 knjige u godini dana.

Tijekom pandemije, čak 33% anketiranih čitalo je više nego inače, a najviše su počeli čitati mlađi čitatelji, ispod 25 godina starosti, njih 42%. S obzirom na sadržaj pročitanog, Francuzi su najviše čitali književnost (79 %), publicistiku (21%), stripove (21%), praktične priručnike (12%) i izdanja iz društvenih i humanističkih znanosti (11%). Od književnosti najomiljeniji su im bili krimići koje čita 45% ispitanika, zatim slijede suvremeni romani (32%) i fantasy literatura (28%).

Kao razlog čitanju navode izbjegavanje dosade (43%), ali i kao odmak od svakodnevnih vijesti (33%) i društvenih mreža (31%) a zanimljivo da među ispitanicima starosti 25-34 godine (njih 31%) čitanje ističu kao način izbjegavanja (smanjenja) surfanja internetom.

Čak 64% ispitanika čita tiskane i e-knjige svakodnevno, odnosno njih 39% povremeno tijekom tjedna. Vidljivo je i povećanje broja čitatelja e-knjiga kojih je sada 35% u odnosu na njih 25% s početka godine tj. prije pandemije, digitalne audio knjige "čita/sluša" 15% ispitanika (povećanje od 4%), a značajno je i da e-knjige čita čak pola ispitanika čija je starost između 15 i 34 godine.
 

Ovi povećani postoci vezani uz čitanje digitalnih sadržaja imaju dodatnu težinu ukoliko se zna da su Francuzi u proteklim istraživanjima iskazivali stanoviti otpor prema njihovom čitanju digitalnih sadržaja, i očito da su pandemija i digitalni lockdownovi utjecali i na mijenjanje čitalačkih praksi koje su se morale prilagođavati novim okolnostima (otežana dostupnost klasičnih knjižnih formata). No, Francuzi i dalje ostaju privrženi svojim zemaljskim knjižarama, i čak 85% ispitanika smatra da one ne bi trebale biti uključivane u lockdown. Dakle, knjižare smatraju ravnopravnima trgovinama s esencijalnim proizvodima koje ostaju otvorene i tijekom trajanja najčvršćih mjera zatvaranja.

Nadajmo se da ćemo za Noć knjige 2021. koja će se održati 23. travnja moći prezentirati nove rezultate istraživanja u Hrvatskoj, tj. da jedno vrlo korisno istraživanje koje su udruga Knjižni blok i Zajednica nakladnika i knjižara pri HGK obnovili u prosincu 2011. i koje se već deset godina tradicionalno prezentira na svečanosti otvaranja Noći knjige, nastaviti i ove godine.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –