Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 18.03.2008.

Goranovo proljeće u Booksi
Održava se
19.03.2008.

U književnom klubu Booksa u Zagrebu, u srijedu, 19. ožujka 2008., s početkom u 20 sati održati će se pjesnička večer - 'Goranovo proljeće'.

Nakon dodjela nagrada u Lukovdolu u Booksi će se, uz laureate 45. Goranovog proljeća - Jasnu Melviger, dobitnicu Goranovog vijenca, i Antoniju Novaković, dobitnicu nagrade Goran za mlade pjesnike, te članove programskog odbora (Krešimir Bagić, Branko Čegec, Miroslav Mićanović, Branislav Oblučar, Marko Pogačar, Ivica Prtenjača, Tvrtko Vuković) okupiti poveće društvo domaćih i stranih pjesnika.

Direktno iz Lukovdola stižu i dva poljska pjesnika, Piotr Macierzyñski i £ukasz Szopa.

Piotr Macierzyñski rođen je 1971. godine. Objavio je zbirke pjesama 'Danse macabre i inne sposoby spêdzania wolnego czasu' ('Danse macabre i drugi načini provođenja slobodnog vremena', 2002), 'tfu, tfu' (2004) i 'Odrzuty' ('Ostaci', 2007). Objavljivao je u časopisima Studium, Kwartalnik Artystyczny, Akcent, Ha!art, Apokalipsa, Quorum. Suorganizator je i voditelj književnih susreta 'Glad za čitanjem'.

£ukasz Szopa rođen je 1973. u Tychyu, Poljska. Živi u Berlinu i Wlosieniu (Pl). Pjesnik, prozaist i prevoditelj između poljskog, njemačkog i južnoslavenskih jezika. Suosnivač je književnih časopisa Album (Sarajevo) i Kolaps (Mostar). Objavljivao u Poljskoj (Kartki, Czas Kultury, Pogranicza, Topos, Ha!art, Portret, Szafa), Austriji, BiH, Hrvatskoj (Libra-Libera), Danskoj, Srbiji (ProFemina), Crnoj Gori (Ars), u antologijama poezije (Poljska, Austrija). Objavio je samostalnu zbirku pjesama 'Roadmovie' (2000) i s Mehmedem Begićem zbirku pjesama 'Film' (Mostar, 2001). U pripremi ima zbirku priča 'Kava u podne - bosanske priče'. Urednik je za hrvatsku poeziju u časopisu za prijevode Pobocza.

Goranovo proljeće tradicionalni je nacionalni festival pjesničke riječi, u spomen na velikog hrvatskog pjesnika Ivana Gorana Kovačića (Lukovdol, 1913. - okolica Foče, 1943.). Otvorenje Goranova proljeća upriličuje se u njegovom rodnom Lukovdolu. Tom prilikom dodjeljuju se nagrade Goranovog proljeća: Goranov vijenac za cjelokupni pjesnički opus i dostignuća u hrvatskoj književnosti, Goran za mlade pjesnike - dodjeljuje se na temelju godišnjeg natječaja na kojem mogu sudjelovati pjesnici do 30 godina starosti koji nisu objavili knjigu poezije - te nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola za najbolje literarne radove u protekloj godini.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –