Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kolumna • Piše: Nenad Bartolčić • 04.08.2006.

Harry G. Frankfurt - "Kenjaža"
Održava se
01.01.1901.

Vjerojatno ste se i sami ne jednom suočili sa situacijom kada vam je rečeno da „mlatite praznu slamu“, „muljate“ ili čak „kenjate“. H. G. Frankfurt, umirovljeni počasni profesor etike s princetonskog sveučilišta, objavio je ovaj efektan esejčić još 1986. u časopisu „Raritan“, da bi ga nešto kasnije uvrstio i u svoju knjigu „The Importance of What We Care About“.

Na samom početku Frankfurt pojašnjava kako mu je cilj teorijsko razumijevanje kenjanja, pokusna i eksplorativna filozofska analiza koja će dati grubi prikaz onoga što kenjanje jest i u čemu se ono razlikuje od onoga što nije. „Kenjanje je neizbježno kad god okolnosti traže od nekoga da govori, a da ne zna o čemu govori. Tako se proizvodnja kenjanja potiče kad god obveze ili prilike da čovjek govori o nekoj temi prelaze njegovo znanje o činjenicama koje su na tu temu relevantne.“

A naš jezik dovoljno je bogat pa postoji i čitav niz sličnih (ali i značenjski raličitih!) izraza koje rabimo automatski, nesvjesni dubljeg značenja odnosno okolnosti u kojima je primjerena njihova upotreba, i tim više ova knjižica nije namijenjana samo teorijsko osviještenim već i „običnijim“ čitateljima, budući je napisana vrlo pristupačno, čitko i duhovito.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –