Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 17.03.2014.

HDP : Tribina o novoj pjesničkoj generaciji u Srbiji
Održava se
19.03.2014.

U Hrvatskom društvu pisaca u Zagrebu održat će se Tribina o novoj pjesničkoj generaciji u Srbiji. Pozvani ste u srijedu 19. ožujka u 12 sati na tribinu čiji su gosti pjesnici Vladimir Ðurišić, Marjan Čakarević i Bojan Savić Ostojić.

Na tribini će biti riječi o antologiji "Van, tu: free", koju su za cetinjski Otvoreni kulturni forum priredili Vladimir Stojnić i Vladimir Ðurišić, a koja predstavlja jedno od obuhvatnih i pažljivih „čitanja“ suvremene srpske pjesničke scene i njenih dosadašnjih dometa. Bit će riječi  i o temama vezanim za novu pjesničku scenu i suradnju u regiji.

Ono što odlikuje novu pjesničku generaciju u Srbiji je formiranje nove poetske scene čije polje djelovanja zahvaća mnogo širi društveni prostor od uobičajenog. Još od sredine prethodnog desetljeća suočeni s nedostatkom ozbiljnije institucionalne podrške, nove pjesnikinje i pjesnici bili su prinuđeni na samoorganiziranje, što je kao posljedicu imalo čitav niz alternativnih poetskih pokreta poput Ažinove škole za poeziju i teoriju poezije, akcije grupe Neolit, Pesničenje, internet časopis Agon, Poezin, formiranje grupe Cache i njihovu samizdat djelatnost, alternativni izdavački projekt Knjižuljak i niz drugih.

Baštineći najvitalnija iskustva prve i druge avangarde, ova scena se razgranatošću svojih aktivnosti i unutrašnjom dinamikom nametnula kao najživlje i epohno najrelevantnije polje suvremene srpske književnosti.

Moderator: Branislav Oblučar

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –