Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 19.11.2007.

Revija malih književnosti
Održava se
20.11.2007.

Od 20. do 23. studenog 2007. u književnom klubu Booksa u Zagrebu održati će se treća 'Revija malih književnosti' na kojoj će se predstaviti sedam mladih književnika iz Crne Gore.  

Domaćoj publici predstaviti će se: Ivana Vojvodić, Dragana Tripković, Jovanka Uljarević, Vladimir Ðurišić, Jelena Nelević Martinović, Nikola Nikolaidis i Vladimir Vojinović.

Za izbor gostiju i kvalitetu njihovog literarnog izričaja, što proznog, što pjesničkog, odgovorni su Andrej Nikolaidis i Ognjen Spahić, već poznati hrvatskoj književnoj publici. Za razliku od dosadašnjih Revija koje su bile posvećene prozi, ova će biti posvećena poeziji.

U sklopu revije održat će se tri književne večeri te dvije javne tribine na temu 'Književna suradnja između Crne Gore i Hrvatske' te 'Mlade crnogorske književnosti'. Gosti javnih tribina biti će Andrej Nikolaidis (književnik), Balša Brković (književnik), Jovanka Uljarević (književnica), Marinko Vorgić (književni kritičar), Nenad Popović (izdavačka kuća Durieux) i Žarko Paić (izdavačka kuća Antibarbarus).  

Održavanje 'Revije malih književnosti' omogućili su Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.


O SUDIONICIMA:

Ivana Vojvodić rođena je 1983. godine u Podgorici, gdje je trenutno apsolvent na odsjeku fizike Prirodno-matematičkog fakulteta, pri Univerzitetu Crne Gore. Poeziju piše od ranog djetinjstva. Objavljuje u zbornicima radova pjesnika mlađe generacije i periodici. Od 1996. godine aktivna je u nevladinom sektoru. Od 2000. godine član je OKC Juventasa, jedne od vodećih crnogorskih omladinskih organizacija gdje je trenutno predsjednica  Upravnog odbora. Član je Republičke komisije za borbu protiv HIV-a, a bila je i član nekoliko radnih grupa za izradu nacionalnih strategija i akcionih planova.

Dragana Tripković rođena je 26. travnja 1984. godine na Cetnju. Objavila je zbirke poezije "Prevarena duša"  (KZP - Podgorica,2000) i "Ljubav je kad odeš" (Plima - Ulcinj, 2005). Poeziju je objavljivala u 'Crnogorskom književnom listu' i Časopisu za književnost, kulturu i društvena pitanja 'Ars', časopisima za kulturu 'Plima Plus' i 'Sarajevske sveske'. Poezija Dragane Tripković dio je brojnih antologija savremenog crnogorskog pjesništva. Radi kao novinar redakcije za kulturu u ND 'Vijesti' u Podgorici.  

Nikola Nikolaidis rođen je 2. rujna 1977. godine u Sarajevu. Na sveučilištu York u Torontu u Kanadi završio je studij sociologije. Uz sociologiju, aktivno se bavio i antropologijom, religijom domorodaca, filmskom kritikom i društvenim naukama. Autorske tekstove objavljivao je u dnevnom listu 'Vijesti', kao i tjednicima 'Monitor' i 'Crnogorski književni list'. Trenutno živi u Ulcinju u Crnoj Gori i bavi se prevođenjem i novinarstvom.
Objavio je dvije knjige: "Tranzicija: od lošeg ka gorem. Utisci iz Koreje" koja predstavlja 'društveno angažirani' putopis sastavljen na osnovu iskustava koja je stekao radeći kao profesor u Južnoj Koreji i roman "Nunavut: bajka u tri svijeta".

Vladimir Vojinović rođen je 1978. godine u Nikšiću. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, na Odsjeku za jezik i književnost. Novinar je redakcije za kulturu Nezavisnog dnevnika 'Vijesti' i suradnik Filozofskog fakulteta u Nikšiću. Živi u Podgorici. Do sad je objavio romane: "Pioni brda" (Narodna biblioteka 'Radosav Ljumović', Podgorica, 1999.), "Nafaka" (Narodna biblioteka 'Radosav Ljumović', Podgorica, 2000.) i "Portret Igora Djukica" (Crnogorsko društvo nezavisnih književnika, Podgorica, 2005.)  

Jelena Martinović rođena je 1973. godine u Podgorici. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, na Odsjeku za ruski jezik i književnost. Urednica je nedjeljnog dodatka 'Dom', u redakciji Nezavisnog dnevnika 'Vijesti'. Majka je jedne Anastasije. Piše poeziju koju je objavljivala u brojnim časopisima za književnost i kulturu. U pripremi je, konačno, i njezina prva knjiga.

Jovanka Uljarević rođena je 13. 01. 1979. godine u Kotoru. Diplomirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Piše poeziju, prozu i eseje. Objavila je zbirke poezije "Prije muva" (CDNK, Podgorica, 2000.) i "Maskenbal proteza" (CDNK, Podgorica, 2003.). U pripremi je njezina treća knjiga "V sandalah od smole" (prijevod: Tone Škrjanec, KUD 'France Prešeren', Ljubljana) - "U sandalama od smole" (CDNK, Podgorica). Radovi su joj prevođeni na engleski, poljski, slovenski i makednoski jezik. Poeziju je predstavljala samostalno i na značajnim pjesničkim manifestacijama na Balkanu.
Član je redakcije časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja 'Ars', koordinator i kourednik za Crnu Goru Literarnog konzorcija (www.litkon.org) i stalni saradnik web magazina za poeziju www.meta-fora.com. Sa Goranom Pajkićem osnovala je i vodi Cyber Art Centar u Beogradu. Bila je idejni pokretač i urednik prve internet prezentacije crnogorske umjetnosti koja je postojala od 2000. do 2002. godine; koordinator i kourednik revije za kulture 'BalCanis'.  

Vladimir Ðurišić, kompozitor i pjesnik, rođen je 1982. godine u Podgorici. Apsolvent je kompozicije na cetinjskoj Muzičkoj akademiji, a piše i muziku za film i kazalište. Njegova kompozicija 'Turntables' za violinu i klavir, osvojila je nagradu na međunarodnom seminaru - takmičenju 'Beč - Prag - Budimpešta' u Beču 2005. godine.  Objavio je knjigu pjesama "Ništa ubrzo neće eksplodirati" (Otvoreni kulturni forum sa Cetinja, 2006) za koju je ove godine dobio nagradu 'Risto Ratković'. Poezija i eseji objavljivani su mu u časopisima 'Ars' i 'Plima'.  Živi u Podgorici.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –