Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 16.06.2014.

Interdisciplinarni simpozij Estetika i tehno-znanosti danas
Održava se
18.06.2014.

Časopis za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti Tvrđa i Centar za vizualne studije iz Zagreba organiziraju u srijedu 18. lipnja u Vili Arko u Zagrebu interdisciplinarni simpozij s temom "Estetika i tehno-znanosti danas" na kojem će filozofi i teoretičari suvremene umjetnosti i novih medija analizirati kako se i na koji način u digitalno doba masovnih komunikacija uspostavlja odnos između tradicionalnih kategorija umjetnosti i različitih novonastalih znanosti i tehnologije (neuroznanosti, kognitivizam, kibernetika).

Simpozij ima zadatak propitati nove teorijske putove u razumijevanju naše tehno-kulture s kojom estetika otvara mogućnosti konstrukcije novih svjetova imaginacije.
 
Na simpoziju će izlagati:
 
Žarko Paić
(Zagreb), Krešimir Purgar (Zagreb), Dean Komel (Ljubljana), Primož Repar (Ljubljana), Laura Potrović (Zagreb), Marijan Krivak (Osijek) i Janko Rožič (Ljubljana).
 
Tematska okružja simpozija:
 
- filozofija umjetnosti i tehno-znanosti danas
- dekonstrukcija ideje ljepote i uzvišenosti
- semiotika i kibernetička tjelesnost
- filozofija i novi mediji: od fotografije do filma
- neuroznanosti i kognitivizam kao paradigme novoga razumijevanja svijeta – performativna umjetnost.
 
U okviru simpozija bit će predstavljena novija izdavačka djelatnost slovenskoga filozofskog časopisa Apokalipsa iz Ljubljane (gl. urednik Primož Repar), te zbornik Filozofija egzistencije Karla Jaspersa (ur. Boško Pešić i Danijel Tolvajčić) u izdanju Hrvatskog društva "Karl Jaspers", Zagreb, 2013.
 
Izlaganja sa simpozija bit će objavljena 2015. godine u nekim od publikacija organizatora (časopis Tvrđa i online časopis Images).

Program!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –