Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: Iva Perković • 03.11.2017.

Interliber slavi 40 godina : Pregled kulturno-glazbenog programa
Održava se
07.-12.11.2017.

Jubilarno, 40. izdanje Sajma knjige Interliber obilježit će se kroz poseban slavljenički kulturno-glazbeni program pod nazivom "INTERLIBER 40“ u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara, Grada Zagreba i Zagrebačkog velesajma.

Programi će se, kako je već najavljeno, odvijati u intenzivnom ritmu na tri lokacije: na galeriji paviljona 5, na centralnoj pozornici u paviljonu 6, i na otvorenoj pozornici ispred paviljona 5. Posjetitelje očekuju brojna događanja, od kojih predstavljanja knjiga, razgovori s autorima, susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, književne radionice, okrugli stolovi, kvizovi i dodjele književnih nagrada.

Poseban slavljenički kulturno-glazbeni program pod nazivom „Interliber 40“ odvijat će se na galeriji paviljona 5 i na otvorenom prostoru ispred paviljona. Program na galeriji odvijat će se svakodnevno tijekom trajanja Interlibera u okviru 3 programska okvira: dječji program (aktivnosti vezane uz dječju knjigu), strukovni (panel diskusije na temu nakladništva, knjižarstva i knjižničarstva) te promocije knjiga i čitanja.

Na otvorenoj pozornici ispred paviljona 5 sve posjetitelje očekuje cjelodnevna dobra glazba i zanimljivi nastupi DJ-a i glazbenih bendova. Publiku će za vrijeme trajanja Interlibera zabavljati: Dj Dadoo, Dj Yesh, Dj Carlito, Django Jet, Vjekoslav Crljen, Piano Jazz Trio, Rasputin Orchestra, Žan Jakopač, Mazguni, Three Colors Of Jazz i njihova gošća Lea Bulić. Glazbeni program pojačat će i bogatija gastro te ugostiteljska ponuda.

Na pozornici u paviljonu 6, kao i proteklih godina održat će se predstavljanja knjiga, razgovori s autorima, književne radionice, okrugli stolovi, kvizovi i dodjele književnih nagrada.

Održat će se i kviz znanja Interlibera - HIGH FIVE za učenike osnovnih i srednjih škola koji je organiziran u suradnji s Hrvatskim kviz savezom, kao i KNJIGODAR, akcija darivanja knjiga jednoj školskoj knjižnici koja samostalno nema uvjeta za kvalitetnu obnovu ili dopunu knjižne građe, a organizira se u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara i Zajednicom nakladnika i knjižara. Izdvajamo i aukcija starih i rijetkih knjiga koju će organizirati antikvarijati iz Rijeke i Zagreba.

Premium program - Interliber 40

Premium program „Interliber 40“ održavat će se na galeriji paviljona 5 a uređuju ga i vode književni urednici: Milana Vuković Runjić, Kruno Lokotar, Adriana Piteša, Kristijan Vujičić i Gordana Farkaš Sfeci. Oni će u programu ugostiti brojne autore, urednike, prevoditelje, novinare, teoretičare, glumce.., koji će se okupiti oko različitih uredničkih preokupacija i tema. Bit će tako rasprava o „muškoj“ i „ženskoj“ književnosti, storytellinga (Ivica Prtenjača kazuje na temu "Kako sam prodavao nakit"), razgovora o čitanju, o fenomenu izbjeglištva u suvremenom svijetu ili studentskim protestima nekada i danas. Izdvajamo i nastup 1/2 grupe Boa koja će publici otpjevati "Dnevnik putovanja, skice ostanka" Slavka Remenarića, jednog od osnivača grupe Boa.

U sklopu „Premium“ programa, u petak 10. studenoga u 11 sati održat će se i Okrugli stol o nakladništvu na kojem će gostovati ugledni njemački stručnjak i poznavatelj nakladničke industrije - Bernhard Fetsch i predstavnici nakladničkih kuća u Hrvatskoj. Istog dana, u 19 sati održat će se i razgovor na temu „Hrvatsko knjižarstvo danas – problemi i perspektive“ u kojem će sudjelovati predstavnici najvažnijih i starih i novih knjižara i knjižarskih lanaca u Hrvatskoj. Program „Premium“ organizira Zajednica nakladnika i knjižara. (Više o programu!)

FUL KULTURNO punkt

Prvi put na Interliberu, u organizaciji časopisa Brend kultura i Superbrands Hrvatska, održat će se program osmišljen kako bi se publici predstavila hrvatska književna scena kroz prizmu „brenda“. FUL KUTURNO punkt je mjesto na kojem će se okupiti četrdesetak važnih gostiju iz svijeta knjige u Hrvatskoj te kroz dvadeset i pet razgovora dotaknuti teme poput: književna scena kao brend, brendiranje izdavača, autora, festivala i događanja, biznis u kulturi i čitanost. Najavljeno je otvorenje natječaja za nagradu FUL KULTURNO – najbolje brendirani niskobudžetni događaj u kulturi, kao i ekskluzivno istraživanje tržišta o čitanosti u Hrvatskoj, koje predstavljaju agencija za istraživanje Valicon i Brend kultura.

Neki od sudionika i nositelji razgovora u svih šest dana održavanja Interlibera bit će: Nenad Bartolčić, Kruno Lokotar, Miroslav Mićanović, Drago Glamuzina, Seid Serdarević, Miroslava Vučić, Vanja Čučković, Roman Simić, Robert Roklicer, Vladimir Šagadin, Jagna Pogačnik, Lea Brezar, i brojni drugi. (Više o programu!)

Znanstveni kvart

I ove godine, na sjeveru paviljona 6, Interliber priprema još bogatiji, posebno osmišljeni, edukativno-zabavni sadržaj ZNANSTVENI KVART u kojem će moći uživati svi željni znanja u praksi. Znanstveni kvart predstavlja interaktivan pristup prenošenja znanja i popularizaciju svih znanosti na praktičan i zabavan način. U sklopu bogatog 6-dnevnog programa, posjetitelji će imati prilike naučiti kako prognozirati vrijeme ili pak izolirati svoju DNK te će moći uživati i u robotskim kazališnim predstavama. Osim pokusa i radionica, posjetitelji će imati prilike iskusiti i tehnološke inovacije te se zabaviti u Kvartovskom zabavnom parku. Program Znanstvenog kvarta Interlibera održava se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Zagreba.

Strukovne i ostale nagrade

Na Interliberu se već tradicionalno održava dodjela nagrade Ovca u kutiji. Književna nagrada za najbolju hrvatsku slikovnicu dodjeljuje se od 2005. godine, u organizaciji Knjige u Centru. Dobitnici nagrade za najbolju hrvatsku slikovicu razotkrit će nam se u subotu, 11. studenog u 20 sati na centralnoj pozornici u paviljonu 6.

S ciljem daljnjeg razvijanja kulturnih veza i suradnje između nakladnika iz Hrvatske i onih iz Bosne i Hercegovine dugi niz godina na Interliberu sudjeluje Zadužbina „Petar Kočić“ iz Banja Luke. Zadužbina će na Sajmu uručiti nagradu „Kočićevo pero“ ovogodišnjem dobitniku Damiru Karakašu, u petak, 10. studenog na pozornici u paviljonu 6.

Održat će se i predstavljanje Nagrade Fric za fikcijsku prozu i proglašenje 13 naslova šireg izbora, u četvrtak 9. studenog u 19 sati na galeriji paviljona 5. Nagradu će predstaviti Goran Gavranović, Biljana Romić, Boris Rašeta i Bojan Krištofić.

Nakladnička kuća V.B.Z. na Inteliberu će najaviti raspisivanje natječaja za V.B.Z. književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman u 2017. godini. U tu je svrhu najavljena novinarska konferencija, u utorak 7. studenog u 13 sati na pozornici u paviljonu 6.

U četvrtak 9. studenog u 12 sati održat će se dodjela nagrada srednjoškolcima za najbolje eseje o knjigama iz programa Književne matineje Festivala svjetske književnosti 2017., koju organizora Fraktura.
 

Pročitajte još i ove članke o Interliberu 2017:

- Interliber slavi 40 godina - nakladnicima kvadrat po kunu

- Znanstveni kvart na Interliberu 2017.

– Interliber 2017 - Pregled programa –

– Interliber 2017. –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –