Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: Iva Perković • 03.11.2017.

Interliber slavi 40 godina : Nakladnicima kvadrat po 1 kunu
Održava se
07.-12.11.2017.

Foto: Dhar Media

Na tiskovnoj konferenciji koja je održana 3. studenoga 2017. na Zagrebačkom velesajmu, najavljen je program jubilarnog, 40. izdanja Sajma knjige Interliber koji će se obilježiti kroz poseban slavljenički kulturno-glazbeni program pod nazivom "INTERLIBER 40“, u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara, Grada Zagreba i Zagrebačkog velesajma.

Program jubilarnog 40. izdanja Interlibera najavljen je kao početak budućeg razvoja Interlibera i njegovog pozicioniranja na regionalnoj sceni, a predstavili su ga predstavnici organizatora: Dina Tomšić, voditeljica podružnice Zagrebački velesajam, Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog Holdinga, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, Mirka Jozić, pročelnica Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo grada Zagreba, i predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara, Mišo Nejašmić.

Istaknuto je kako je Interliber najveća književna manifestacija u Hrvatskoj koja okuplja najznačajnije nakladnike i knjižare, a po svom značenju nadilazi nacionalne okvire i dobiva sve veći međunarodni značaj što potvrđuje povećanje broja inozemnih izlagača. Ove će se godine predstaviti više od 300 izlagača na 13.000 m2 iz 16 zemalja (Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Francuska, Hrvatska, Iran, Italija, Kina, Nizozemska, Njemačka, SAD, Slovenija, Španjolska, Turska, Velika Britanija i Sjeverna Irska), najavila je Dina Tomšić, voditeljica Zagrebačkog velesajma.

Za nakladnike koji izlažu na ovogodišnjem Interliberu najvažniju je vijest objavio gradonačelnik grada Zagreba, Milan Bandić. Ove ih godine na Interliberu očekuje veliko sniženje cijene zakupa prostora pa će ih 1 m2 izlagačkog prostora koštati 1 kunu, a razliku će nadomjestiti Grad Zagreb i tako u Interliber uložiti 2-3 milijuna kuna.

Ova je mjera dio šireg akcijskog plana započetog još proljetos kada se na inicijativu pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivice Lovrića, te nakladnice i knjižarke Milane Vuković Runjić održao "krizni" sastanak predstavnika Zajednice nakladnika i knjižara s gradonačelnikom Bandićem, i kada su u suradnji s Gradom Zagrebom dogovorene mjere u svrhu oporavka nakladništva uzrokovanog krizom knjižarskog sektora. Već ranije ove godine knjižarima je omogućen zakup prostora u vlasništvu grada po cijeni od 1 kn po metru kvadratnom, a gradonačelnik Bandić je na konferenciji spomenuo još neke dosadašnje akcije promicanja knjige i čitanja, kao što je besplatan upis djece do 15-te godine starosti u zagrebačke knjižnice.

Sajam se otvara u utorak, 7. studenoga u 12 sati u paviljonu 6 na posebnoj svečanosti OTVORENJA na kojoj će nastupiti Zagrebački solisti podržani hrvatskim glumištem, u programu čitanja hrvatskih klasika - izjavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, i pozvao sve okupljene na otvorenje.

Slavljenički program - INTERLIBER 40

Festivalsko, jubilarno izdanje Interlibera bogatije je za brojne programe koji će se odvijati u intenzivnom ritmu na tri lokacije: na galeriji paviljona 5, na centralnoj pozornici u paviljonu 6, i na otvorenoj pozornici ispred paviljona 5. Posjetitelje očekuju novi naslovi i predstavljanja knjiga, razgovori s autorima, susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, književne radionice, okrugli stolovi, kvizovi i dodjele književnih nagrada. Sve to samo je dio bogatog programa koji će održavati i na izložbenim prostorima izlagača, o čemu čitajte VIŠE!

Poseban slavljenički kulturno-glazbeni program pod nazivom „Interliber 40“ odvijat će se na galeriji paviljona 5 i na otvorenoj pozornici ispred paviljona 5 gdje sve posjetitelje očekuje cjelodnevna dobra glazba i zanimljivi nastupi DJ-a i glazbenih bendova. Sve je to dio napora da se postave novi temelji Interlibera, izjavio je predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara, Mišo Nejašmić.

Pogodnosti za posjetitelje:

U svim paviljonima posjetitelji će moći, kao i do sada, ostaviti knjige na posebnom mjestu – KNJIŽIDERU, koji će ujedno služiti i kao garderoba, a novost ove godine je i prostor za prematanje beba - Baby Room uz Knjižider u paviljonu 6.

Ulaz na sajam je besplatan. Parking za sve posjetitelje s južne, zapadne i istočne strane Zagrebačkog velesajma je također - besplatan. Hrvatske željeznice, posjetiteljima sajmova odobravaju 40% popusta na cijenu povratne karte.

Interliber 2017. se održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Milana Bandića, gradonačelnika Grada Zagreba.

 

Pročitajte još i ove članke o Interliberu 2017:

- Interliber slavi 40 godina : Pregled kulturno-glazbenog programa

- Znanstveni kvart na Interliberu 2017.

– Interliber 2017. –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –