Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 17.10.2007.

Irska spisateljica Anne Enright dobila Bookera

Kao što su neki mediji istaknuli, ovogodišnjeg je Bookera (baš kao i knjiškog Nobela) dobila... žena. Dakle, niti muškarac, niti pas ili mačka, što je očito nekima još uvijek bitno, bez obzira s koje se strane muško-ženske barikade nalazili. Mudre glave iz odbora za dodjelu britanske književne nagrade Man Booker Prize za 2007. odlučile su nagraditi irsku spisateljicu Anne Enright (45) za njezin roman "The Gathering" (Okupljanje).

U užem izboru bili su još Ian McEwan ("On Chesil Beach"), Lloyd Jones ("Mister Pip"), Indra Sinha ("Animal's People), Nicola Barker ("Darkmans") te "Mohsin Hamid ("The Reluctant Fundamentalist").

Iako je nagrađeni roman jedna od budućih tzv. depresivno-mračnih uspješnica s obiteljskom temom, autorica će sa smješkom unovčiti ček na 50 000 funti (cca 72 000 EUR), a tu su i nadolazeći tantijemi od prodaje knjige koja će sada krenuti suludim tempom (budući nam stiže i vrijeme darivanja, i vjerovali ili ne, za razliku od nas knjiga je u svijetu i dalje rado viđeni poklon!).

Hrvatska publika imala je priliku upoznati Anne Enright na prošlogodišnjem Festivalu europske kratke priče u Zagrebu gdje je na Filozofskom fakultetu održala predavanje o suvremenoj irskoj književnosti te se čitanjem, široj publici, predstavila u Booksi.

Sada nam još preostaje čekati da njezin nagrađeni roman "Okupljanje" u hrvatskom prijevodu stigne i na police hrvatskih knjižara.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –