Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 21.03.2011.

Čitajte, čitajte, čitajte! Živite da biste čitali!
Održava se
21.03.2011.

Naslov ove najave nastao je iz citata dvojice velikih književnika, a da biste ga prepoznali, morali ste pročitati njihova djela. Pa jeste li čitali Williama Faulknera i Gustavea Flauberta? Ako i niste svratite u ponedjeljak, 21. 3. 2011. u 19 sati u Profil Megastore gdje će moderatorice Jadranka Pintarić & Jagna Pogačnik i njihovi gosti raspravljat o tome čitaju li Hrvati li ne?


Ray Bradbury rekao je: "Ne morate spaliti knjige da biste uništili neku kulturu. Samo ljudi trebaju prestati čitati." Jesmo li mi ta kultura koja je prestala čitati?

"Čitajmo i plešimo - to su dvije razbibrige koje nikad neće naškoditi svijetu." Svojedobno je izjavio Voltaire. Ma je  li doista tako bezazleno čitati i plesati? A zašto bi uopće čitanje bila zabava? 

Daniel Pennac, autor svojevrsne čitalačke biblije, nabrojao je deset prava čitatelja: "1. Pravo da ne čitamo; 2. Pravo da preskačemo stranice; 3. Pravo da ne dovršimo knjigu; 4. Pravo da ponovno čitamo; 5. Pravo da čitamo bilo što; 6. Pravo na zanos; 7. Pravo da čitamo bilo gdje; 8. Pravo da pabirčimo; 9. Pravo da čitamo naglas; 10. Pravo na šutnju." Ostvarujemo li sva ta svoja prava?

Što se događa kad u svijetu čitanja koji čine mediji, sadržaji i čitatelji, zakaže barem jedna karika?

Postoje li doista dvije vrste čitatelja: oni koji čitaju da bi upamtili i oni koji čitaju da bi (se) zaboravili?

Mijenjaju li se iskustva čitanja sa svakim novim medijem s kojim se čitatelj susreće i mijenjaju li novi mediji recepciju sadržaja?

Zašto se, zbog većih mogućnosti čitanja, razdoblje od sredine 1990-ih naziva trećom čitateljskom revolucijom? Je li čitatelj postao digitalni čitatelj?

Kakva je nova kategorizacija čitatelja s obzirom na pobude (uživanje, obrazovanje, ekskapizam...) ili intenzitet čitanja (povremeni, redoviti, strastveni...)?

Što znači podatak da je u zagrebačke gradske knjižnice učlanjeno 38 200 članova?

Kojim se i kakvim konkretnim akcijama može potaknuti čitanje?

Kako se čitani pisci nose s "trećom čitateljskom revolucijom"? Što znači biti čitani pisac u Hrvata?

Postoji li vrijeme za čitanje? I vrijeme za nečitanje?

 

Uz moderatorice Jadranku Pintarić & Jagnu Pogačnik o ovim će pitanjima raspravljati i njihovi gosti:  Sanja Pilić, spisateljica i čitana autorica; Vlado Martek, knjižničar i zagovaratelj čitanja; Vlatka Jeh, djelatnica u marketingu knjige i koordinatorica projekta Tjedan dobre knjige ; Zoran Velagić, voditelj katedre za povijest knjige, nakladništvo i knjižarstvo Filozofskog fakulteta u Osijeku.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –