Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: N.B. - MV • 29.06.2012.

Ivica Ðikić dobitnik nagrade roman@tportal.hr

Foto: Dražen Breitenfeld

Novinar i pisac Ivica Ðikić svojim je romanom "Sanjao sam slonove" izdanim u nakladi Ljevak osvojio petu po redu književnu nagradu tportala vrijednu 100 tisuća kuna, koja mu je dodijeljena na svečanosti u zagrebačkom Kinu Europa Ivica Ðikić osvojio je nagradu roman@tportal.hr .

Romanom "Sanjao sam slonove" Ivica Ðikić bio je u konkurenciji za nagradu roman@tportal.hr s još četiri pisca - Sibilom Petlevski ("Bilo nam je tako lijepo!"), Lukom Bekavcem ("Drenje"), Zoranom Ferićem ("Kalendar Maja") i Goranom Ferčecom ("Ovdje neće biti čuda").

Tportalov žiri kojim predsjeda Ana Grbac, a članovi su još Tomislav Brlek, Gordan Duhaček, Igor Mandić, Katarina Luketić, Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić odlučio je da je Ðikićev roman najbolji od napisanih i izdanih u Hrvatskoj u 2011. godini. Njihovo obrazloženje donosimo u cijelosti:


"Roman Ivice Ðikića 'Sanjao sam slonove' govori o osjetljivim zbivanjima na pozadini društva u preobrazbi nadilazeći pritom dnevnopolitički novinarski angažman literarnom zrelošću pripovjedne proze.

Tri fabularne linije koje obuhvaćaju širok vremenski i prostorni raspon tjeskobe predratnog, ratnog i poratnog razdoblja u Hrvatskoj uklopljene su u sižejnu cjelinu koja analizu društvenih trauma predočuje kao međuigru krajnosti metaforički predočenih pojmovima u naslovu: čak i netvarnu prirodu snova neizbježno pritišće slonovska težina stvarnosti, u ovom slučaju emigrantskog podzemlja, hipokrizije, rata i organiziranog i neorganiziranog kriminala.

Usredotočujući se na često obrađivane teme iz još uvijek suvremene prošlosti, roman Ivice Ðikića činjenicu da fikcionalno oblikovanje s jedne strane podređuje fabularnu građu svojim potrebama, dok ga istovremeno s druge strane ta građa uvjetuje, kako značenjski, tako i strukturno, pretvara u svoj središnji interes.

Primijenimo li Sloterdijkovu tvrdnju kako ponavljanje postaje efektivno različito kad gubi nevinost, možemo reći da 'Sanjao sam slonove', kao roman koji suočavanje s traumama društvene zbilje pretvara u probleme narativne strukture, suvereno pokazuje kako cijena izmicanja opasnostima aktivističke jednostranosti ne mora biti odustajanje od jasno iskazanog stava."


Fotografija: Dražen Breitenfeld (više fotografija s dodjele nagrade možete vidjeti ovdje)


***

Drugi roman Ivice Ðikića (1977.) "Sanjao sam slonove" pripovijest je o patološkoj isprepletenosti svijeta tajnih službi i politike s nestalnom privlačnošću organiziranog kriminala, tipičnog patološkog društvenog fenomena. Konstatirajući zlokobnu međuovisnost različitih društvenih slojeva Ðikić ispisuje veliku literarnu društvenu studiju o traumatičnim hrvatskim vremenima i karakterima, i takav roman danas naprosto mora biti kriminalistički.

Umjesto eventualne romantizacije jednog vremena, Ðikić pripovijeda o pomutnji, strahu i kaosu u kojima sudbine protagonista neizbježno tonu u tragiku, i istovremeno dubinski sondira motivaciju likova, dopuštajući im i strast i opijenost uspjehom, slavom, ratnim pobjedama i zločinima. Špijuni, odvjetnici, emigranti, kriminalci i  udbaši su u romanu "Sanjao sam slonove" demonski povezani u neuhvatljivoj spirali velikog tragičnog Događaja.


**

Po motivima romana Ivice Ðikića (1977) "Cirkus Columbia" (2003, 2010)  filmski redatelj Danis Tanović snimio je istoimeni igrani film koji je osvojio brojne festivalske nagrade i prikazivan u redovnoj kino-distribuciji u tridesetak zemalja. Isti roman je dobio nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen te godine u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori. Preveden je na talijanski i španjolski jezik, a objavljen je u Bosni i Hercegovini (2005) i Srbiji (2011).  Ðikić je godine 2004. objavio je knjigu "Domovinski obrat – politička biografija Stipe Mesića". Zbirka priča "Ništa sljezove boje" izišla je 2007. Knjigu "Gotovina, stvarnost i mit" (2010) objavio je u koautorstvu  s Davorom Krilom i Borisom Pavelićem.

– Ivica Ðikić - Nagrada roman@tportal.hr –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –