Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 23.03.2017.

Izložba 'Kad bi drveće hodalo' posvećena Grigoru Vitezu
Održava se
22.03.-31.08.2017.

U Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu otvorena je izložba „Kad bi drveće hodalo“ kojom se prvi put hrvatskoj javnosti prezentira bogata ostavština pjesnika Grigora Viteza, jednog od utemeljitelja suvremene hrvatske dječje književnosti.
 
Izložba „Kad bi drveće hodalo. Ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju“ otvorena je u srijedu 22. ožujka u prostorima Hrvatskog školskog muzeja (Trg maršala Tita 4). Autorica izložbe je muzejska savjetnica i arhivistica Sonja Gaćina Škalamera, a likovni postav izložbe potpisuje Nikolina Jelavić Mitrović.
 
Izložba „Kad bi drveće hodalo. Ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju“ prvi put prezentira široj javnosti sačuvanu književnikovu ostavštinu, osobne dokumente, autobibliografije, dokumente, rukopise, korespondenciju, fotografije… donirane Hrvatskom školskom muzeju 2012. godine ljubaznošću gospođe Olge Vitez Babić, kćeri Grigora Viteza.

Izložba je nastala povodom 105. obljetnice rođenja i 50. obljetnice smrti Grigora Viteza, te kroz dvanaest tematskih cjelina vodi posjetitelja kroz pjesnikov život i vedrinom, duhovitosti i razigranosti Vitezove lirike osvaja djecu, a u odraslima budi sjećanja na bezazlenost i ljepotu igre, mašte i slobode djetinjstva. „Doprinos što je Ivana Brlić Mažuranić dala bajci, Mato Lovrak hrvatskom dječjem romanu, to je bio doprinos Grigora Viteza za hrvatsko dječje pjesništvo, stoga ta tri književna imena stoje kao klasične vrijednosti u temeljima suvremene hrvatske dječje književnosti.“ J. Skok, 1986.

Prethodna Slijedeća

Hrvatski školski muzej otvoren je 1901. godine, a svoj stalni postav otvorio je na Svjetski dan učitelja, 5. listopada 2000. u kojem je izloženo oko 1000 eksponata koji govore o školstvu od druge polovice 19. do početka 20. stoljeća. Muzej je jedini specijalizirani muzej za područje školstva u Hrvatskoj.

Izložba „Kad bi drveće hodalo. Ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju“ je otvorena od 22. ožujka do 31. kolovoza 2017. godine.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –