Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 29.02.2008.

Izraelski pisac Etgar Keret predstavlja knjigu u Zagrebu
Održava se
04.03.2008.

U utorak 4. ožujka 2008. u 19 sati, u KIC-u u Zagrebu hrvatski prijevod svoje knjige «8% ni od čega» (Profil, 2008.) predstaviti će jedan od najoriginalnijih i najpopularnijih izraelskih pisaca, Etgar Keret.

Ovog sjajnog pisca ali i filmaša (dobitnik više međunarodnih nagrada, među ostalima i 'Camera d'Or u Cannesu' 2007), domaća je publika imala prilike upoznati na Festivalu europske kratke priče, koji se 2006. godine održavao u Zagrebu i Rijeci.

Etgar Keret rođen je u Tel Avivu 1967. i jedan je od najpopularnijih izraelskih književnika današnjice. Osim što su bestseleri u Izraelu, njegove knjige osvojile su najuglednija međunarodna priznanja i prevedene su na dvadesetak jezika. Knjiga «Missing Kissinger» proglašena je jednom od 50 najvažnijih izraelskih knjiga svih vremena. Keret je više puta osvojio Book Publishers' Association' s Platinum Prize, Prime Minister' s Prize.

I kao filmski redatelj Keret je ostvario zapaženu međunarodnu karijeru: njegov film «Skin Deep» osvojio je prve nagrade na više međunarodnih filmskih festivala i dobio izraelskog Oscara, a za film «Meduze» Keret je 2007. osvojio nagradu 'Camera d'Or' filmskog festivala u Cannesu. Lista superlativa tu ne prestaje: Etgar Keret autor je čije se knjige najčešće kradu u izraelskim knjižarama i najviše čitaju u izraelskim zatvorima. Predavač je na Odsjeku za TV i film Sveučilišta u Tel Avivu.

Prema njegovim pričama snimljeno je preko 40 kratkih filmova, od kojih je jedan dobio nagradu američkog MTV-ja (1998), a prema jednoj od priča Goran Dukić nedavno je snimio film «The Wristcutters: A love story», s Tomom Waitsom u jednoj od uloga. Film će biti praizveden nakon promocije knjige.


O knjizi: «8% ni od čega»

Ovom zbirkom sjajnih, kratkih, satiričnih priča, u hrvatski jezik zakoračio je najhvaljeniji i najprodavaniji mladi izraelski autor, i sva je prilika da ćemo ga sretati još. Bolno duhovite i provokativne, ponekad razorne, ali uvijek tople, priče iz «8% ni od čega» naizgled su toliko jednostavne da knjiga podsjeća na malu zbirku prosvjetljenja.

Jer, o čemu god da priča, Keret to radi do dna, ne libeći se dirati u najbolnija mjesta - ali iz srca i s osmijehom, potvrđujući status jednog od najvećih pisaca i glas savjesti Izraela.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –