Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 15.06.2016.

Izraelski pisac i mirovni aktivist David Grossman u Zagrebu
Održava se
21.-22.06.2016.

© Claude Truong-Ngoc / Wikimedia Commons

Vidi pod: Ljubav Grossman David
Lavlji med : Mit o Samsonu Grossman David

Izraelski pisac David Grossman gostuje u Zagrebu, a moći ćete ga upoznati na dvjema književnim tribinama. U utorak 21. lipnja u 20 sati David Grossman bit će gost Frakturine tribine Razotkrivanje u Muzeju suvremene umjetnosti (Avenija Dubrovnik 17). Na tribini će biti riječi o njegovoj novoj knjizi "Do kraja zemlje" u izdanju Frakture i u prijevodu Tatjane Jambrišak.

Knjiga govori o mukama kroz koje prolaze obitelji čija su djeca pozvana u vojnu službu, odnosno u rat. Radi se o temi koja je Grossmanu i više no bliska jer mu je mlađi sin Uri poginuo prije deset godina u Drugom libanonskom ratu. S njim će razgovarati Seid Serdarević i Roman Simić.

U srijedu 22. lipnja u 19 sati na tribini Piščev dnevnik David Grossman razgovarat će s Davidom Albaharijem u književnom klubu Booksa (Matrićeva 14d). David Albahari sa svojim će gostom osim o književnosti razgovarati o mirovnom aktivizmu i neprestanom trudu da se uspostavi uspješan suživot različitih kultura, vjeroispovijesti, nacionalnosti.

Naime, David Grossman je nagrađivani autor 14 proznih i publicističkih knjiga prema kojima su snimljena i tri filma, a dobitnik je i vrlo ugledne Nagrade za mir koju dodjeljuju njemački nakladnici i knjižari a koju uručuje predsjednik Njemačke (Friedenspreis des Deutschen Buchhandels). Grossman je i vrlo angažiran mirovni aktivist, oštar kritičar politike Izraela, ali kako kaže, i domoljub. Rođen je u Jeruzalemu 1954. godine. Radovi su mu objavljeni u The New Yorkeru i prevedeni na više od trideset jezika u čitavom svijetu.

Kod nas su objavljene njegove knjige: "Lavlji med : Mit o Samsonu (Vuković & Runjić, 2007), "Vidi pod: Ljubav" (Profil, 2012) i "Do kraja zemlje" (Fraktura, 2016).

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare Davida Grossmana održat će se u Booksi u srijedu 22. lipnja u 11 sati. Pet pitanja za Davida Grossmana možete poslati na vlatka@fraktura.hr (najkasnije do ponedjeljka 20. 6.), a voditelji konferencije, Roman Simić i Seid Serdarević, priredit će listu onih na koja će autor odgovarati. Nakon toga, autor će svakome odgovoriti na još 1-2 pitanja. Zamolio je da pitanja budu književne tematike odnosno da ne bi htio da naglasak bude na politici.

David Grossman

Do kraja zemlje

  • Prijevod: Tatjana Jambrišak
  • Fraktura 06/2016.
  • 608 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532667790
  • Cijena 199.00 kn

Zato što na vrata mogu pokucati u zoru i obavijestiti te o smrti tvojega sina, moraš otići, hodati, pobjeći od te vijesti. Žena koja od vijesti bježi zove se Ora, da bi ga spasila, kreće na put, intimno zavjetno putovanje brdima Galileje, tijekom kojega će Oferovu ocu predati priču o njegovu sinu, a nama nezaboravnu, moćnu pripovijest o roditeljstvu i ljubavi, povijesti i ratu te – iznad svega – o ljudskosti koja nas može otkupiti.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –