Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 06.02.2023.

Tribina Razotkrivanje: David Grossman, 'Knjiga intimne gramatike'
Održava se
09.02.2023. u 19h

Tribina Razotkrivanje posvećena izraelskom piscu Davidu Grossmanu, održat će se u četvrtak 9. veljače u 19 sati u Knjižari Fraktura (Ul. kneza Mislava 17, Zagreb)

O Davidu Grossmanu uvijek se može razgovarati, jer on je jedan od najvećih i najzanimljivijih živućih autora. No ova tribina ima tri izravna povoda. Lani je u prijevodu Andree Weiss Sadeh u Frakturi objavljen jedan od njegovih najvažnijih romana, "Knjiga intimne gramatike" iz 1991. Taj kultni i jezično izazovan roman bavi se odrastanjem dječaka koji pod svaku cijenu želi sačuvati svoj intimni jezik unutar obiteljskog, društvenog, političkog i kulturološkog okruženja u Izraelu pedesetih godina. Osim toga, Grossman je nedavno primio počasnu nagradu Erasmus za životno djelo, čija je tema bila "Popravljanje razderanog svijeta". Nagrada se dodjeljuje pojedincima ili organizacijama za izuzetan doprinos u svijetu kulturnim i društvenim djelovanjem. Posljednji je povod razgovoru dokumentarni film izraelske redateljice Adi Arbel o Grossmanovu životu i stvaranju koji smo nedavno imali prilike gledati i u Hrvatskoj u okviru DA2 festivala.

O specifičnosti i jezičnoj zapetljanosti Grossmanova romana "Knjiga intimne gramatike" te o brojnim razlozima zašto treba čitati cjelokupno njegovo djelo razgovarat će književna kritičarka i teoretičarka Marija Ott Franolić te prevoditeljica s hebrejskog Andrea Weiss Sadeh.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –