Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 19.06.2017.

David Grossman dobitnik nagrade Man Booker International 2017.

David Grossman, foto: Fraktura

Do kraja zemlje Grossman David
Vidi pod: Ljubav Grossman David

David Grossman dobitnik je nagrade Man Booker International 2017., za knjigu "A Horse Walks Into a Bar" ("Konj uđe u bar"). Ova nas je vijest posebno obradovala jer se radi o velikom autoru i čovjeku kojeg smo prošle godine u ovo vrijeme imali prilike upoznati u Zagrebu, za vrijeme predstavljanja njegovog romana "Do kraja zemlje", u izdanju Frakture i prijevodu Tatjane Jambrišak.

David Grossman autor je mnogobrojnih beletrističkih i dokumentarnih djela te knjiga za djecu koje su prevedene na 36 jezika (kod nas su još prevedene njegove knjige "Lavlji med: Mit o Samsonu i "Vidi pod: Ljubav"). Rođen 1954. u Jeruzalemu, u kojem živi i danas, Grossman je već dugo prepoznat kao jedan od najboljih svjetskih pisaca, što potvrđuju i mnoge nagrade, uključujući francusku Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, njemačku Buxtehuder Bulle, rimsku Premio per la Pace el’Azione Umitaria, Premio Ischia – međunarodnu nagradu za novinarstvo, izraelsku nagradu Emet i nagradu Albatros Fondacije Güntera Grassa. Uz književni rad istaknuti je mirotvorni aktivist.

Roman "A Horse Walks Into a Bar" je originalno objavljen na hebrejskom 2016. godine, a na engleski ga je prevela Jessica Cohen, s kojom autor dijeli nagradu vrijednu 50 000 funti.

Da se radi o "izvanrednoj priči koja raste u rukama majstora pripovjedača" ističe i žiri, u sastavu: Nick Barley, direktor Međunarodnog sajma knjige u Edinburgu, Daniel Hahn, prevoditelj, Helen Mort, pjesnikinja, Elif Shafak, turska spisateljica i znanstvenica te nigerijska i belgijska spisateljica s američkom adresom, Chika Unigwe, koju smo ove godine imali prilike upoznati na Festivalu europske kratke priče.

Žiri je ove godine birao između 126 naslova, a u užem izboru za nagradu našli su se autori: Mathias Enard (Francuska), Roy Jacobsen (Norveška), Dorthe Nors (Danska), Amos Oz (Izrael) i Samanta Schweblin (Argentina).
 

Lavlji med : Mit o Samsonu Grossman David

Smješten u malom izraelskom gradu, roman "A Horse Walks Into a Bar" ("Konj uđe u bar") odvija se tijekom završnog nastupa stand-up komičara Dovaleha Greensteina. Zabavljajući publiku vulgarnim i agresivnim šalama, Greensteinova se odbojna predstava počinje raspadati kad ispriča priču s kojom živi godinama: sudbinski i jezovit izbor koji je morao napraviti između dvoje najdražih ljudi. "A Horse Walks Into a Bar" bavi se posljedicama žaljenja/žalovanja, ali bez sentimentalnosti. Središnji je lik težak i ima mnogo mana, ali je posve uvjerljiv. Bili smo razoružani Grossmanovom spremnošću da preuzme emocionalne kao i stilske rizike: svaka se rečenica broji, svaka riječ je važna u ovom vrhunskom primjeru pišćeva umijeća", izjavio je predsjednik žirija Nick Barley.

The Man Booker International je književna nagrada za koju se natječu pisci iz cijelog svijeta, uz uvjet da im je djelo napisano ili prevedeno na engleski jezik. Nagrada je utemeljena 2005. godine kako bi upotpunila nagradu "Booker".

Prošle je godine nagradu dobio južnokorejski pisac Han Kang, a godine 2015. László Krasznahorkai. Prije 2015. nagrada se dodjeljivala bijenalno i to za cjelokupno djelo a ne pojedinu knjigu... među dobitnicima su bili Lydia Davis (2013), Philip Roth (2011), Alice Munro (2009), Chinua Achebe (2007), Ismail Kadare (2005).

Dobitnika "Bookera" doznat ćemo 17. 10. 2017. godine.
 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –