Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
E-Knjiga • Piše: MV Info • 07.01.2014.

Još jedna uspješna godina za projekt Besplatne elektroničke knjige (BEK)

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je na mrežnim stranicama projekta "Besplatne elektroničke knjige“ (BEK) tijekom 2013. godine 14 novih naslova, tako da je trenutno na mrežnim stranicama projekta od objavljenih 155 dostupno 147 naslova. U istom razdoblju mrežne stranice projekta zabilježile su rekordnih 170.797 posjetitelja koji su ukupno čitali 107.609 knjiga.

U odnosu na 2012. godinu, kada je zabilježeno tada rekordnih 156.553 posjetitelja koji su ukupno čitali 104.644 knjige, to predstavlja porast posjećenosti od 11 posto, dok je čitanost porasla 3 posto.


Deset najčitanijih naslova u 2013. godini:

- Noam Chomsky: "Mediji, propaganda i sistem"  -  8246 čitanja
- Krešimir Pintarić: "Tour de force"  -  3299
- Robert Roklicer: "Kako se ubiti"  -  3066
- Boris Buden: "Barikade"  -  2760
- zbornik: "9 priča"  -  2279
- Robert Mlinarec: "Tkači snova"  -  2184
- Robert Roklicer: "Undergorund"  -  2144
- zbornik: "fak:yu"  -  2114
- Sanja Pilić: "Ah, ludnica"  -  1783
- Dražen Šimleša: "Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!"  -  1600

Tijekom 2014. DPKM planira objaviti 11 novih naslova, a težište je izdavačkog plana, kao i dosad, na vrhunskim književnim djelima suvremenih hrvatskih autorica i autora. U siječnju će biti objavljen "ženski pjesnički blok“: zbirke pjesama "Postanak ptica“ Ane Brnardić, višestruko nagrađivane pjesnikinje, i "Kućna pravila“ Olje Savičević Ivančević, za koju je dobila nagradu Kiklop za zbirku poezije 2008. godine te u Hrvatskoj doživjela dva izdanja, a objavljena je i u Makedoniji (Makedonska reč) i Srbiji (Grupa 484, u suradnji s Davidom Albaharijem u ediciji "Mala kutija“).

U veljači će biti objavljen "muški pjesnički blok“: zbirke pjesama "biba posavec“ Branka Maleša, višestruko nagrađivanog pjesnika, prozaika, kritičara, antologičara i prevoditelja; "Poslanice običnim ljudima“ Marka Pogačara, najvažnijeg i višestruko nagrađivanog pjesnika mlađe generacije; "Pisma divljem Skitu“ Damira Šodana, višestruko nagrađivanog pjesnika i dramatičara te jednog od najvažnijih prevoditelja suvremene angloameričke poezije i proze.

U ožujku će biti objavljen "prozni blok“: zbirke priča "Kičma“ Dorte Jagić, višestruko nagrađivane i prevođene autorice, "U što se zaljubljujemo“ Romana Simića Bodrožića, koja je proglašena najboljom proznom knjigom 2005. godine u izboru Jutarnjeg lista, a prevedena je i na njemački, španjolski, slovenski, poljski i makedonski, te "Makovo zrno“ Nevena Ušumovića, višestruko antologiziranog i prevođenog prozaika.

U rujnu će biti objavljen, u suradnji sa zagrebačkim DAF-om, i jedan "klasik“, "Vijesti iz Nigdine“ Williama Morrisa, u prijevodu Dinka Telećana, a u listopadu mediološka studija "Mediji i kultura – ideologija medija nakon decentralizacije“ Katarine Peović Vuković, dugogodišnje urednice književno-teorijskog časopisa "Libra Libera“.

Kao 11. i zadnji naslov u 2014. godini, u suradnji sa zagrebačkim DAF-om bit će objavljen izbor radova najcitiranijeg i najpoznatijeg svjetskog intelektualca, Noama Chomskog, "Politika bez moći“.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –