Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 18.10.2018.

Jurica Pavičić dobitnik Nagrade Gjalski za 2018.

Dobitnik Nagrade Ksaver Šandor Gjalski za 2018. godinu je Jurica Pavičić za roman "Crvena voda" u izdanju Profil knjige iz Zagreba.

U užem izboru za Nagradu ove godine su bile sljedeće knjige: "Igrač" Marine Šur Puhlovski (VBZ, 2017), "Špilberk" Hrvoja Hitreca (Školska knjiga, 2017), "Veće od kuće" Dorte Jagić (Hena com, 2018), "Dom blaženog djeteta" Mirka Marjanovića (Fraktura, 2017), "Divlje guske" Julijane Adamović (Hena com, 2018), "Vrijeme seksa u doba nevinosti" Drage Hedla (Naklada Ljevak, 2018) i "Crvena voda" Jurice Pavičića (Profil, 2017). 

O dobitniku nagrade odlučilo je prosudbeno povjerenstvo u sastavu Stjepan Čuić (predsjednik), Julijana Matanović, Sofija Keča, Ingrid Lončar i Ivica Matičević.

Nagrada Ksaver Šandor Gjalski dodjeljuje se za najbolje objavljeno prozno književno djelo u Republici Hrvatskoj, a dodjeljuje je grad Zabok i Društvo hrvatskih književnika.

Obrazloženje:

Crvena voda Pavičić Jurica

Iz kvantitativno obilate, a kvalitativno solidne prošlogodišnje produkcije, povjerenstvo je odlučilo izdvojiti i nagraditi roman Jurice Pavičića "Crvena voda". To je priča o nestanku jedne djevojke i o tome kako je taj nestanak promijenio živote onih kojima je djevojka bila važna. Tekst posjeduje dvije vrline, na koje bismo željeli upozoriti i čitateljsku publiku i stručnu javnost.

Prva je od tih vrlina stilski i kompozicijski postupak uz pomoć kojega je priča konstruirana. Svaki od njezinih dijelova ispričan je iz perspektive nekoga od likova koji u radnji sudjeluju. Ti likovi, međutim, ne pripovijedaju sami, nego se o njima govori u trećem licu, ali se donosi samo ono što oni mogu vidjeti i znati. Tako je stvorena i zanimljiva pozicija pripovjedača: u jednu ruku, njegove su intervencije svedene na najmanju mjeru jer se likovi nalaze u središtu pažnje; u drugu ruku, međutim, pripovjedač je sveprisutan, jer ipak on govori umjesto likova. To je pak važno zbog toga što je riječ o kriminalističkoj priči: imamo posla sa zagonetkom koja se na kraju i razrješava, a čitatelj ni u jednom času nema dojam da mu je kazivač nešto zatajio ili da ga je nastojao dovesti u zabludu. Tako se fragmentarnost i nespoznatljivost ukazuje kao glavna osobina zbilje, a još više našega doživljaja te zbilje.

O tome se, naime, u romanu najviše i radi. Postoji inicijalna činjenica – nestanak sedamnaestogodišnje djevojke – i ta je činjenica za mnoge ljude važna, oni nastoje shvatiti što se dogodilo, ali svatko od njih uspijeva dohvatiti samo dio istine, složiti tek dio mozaika, dok im cjelina ostaje nedohvatljiva. A sve je to važno osobito zbog toga što se radnja zbiva u širokom luku od 1989. do 2016. godine, kad su se u našim stranama zbivale dramatične promjene – političke, društvene, ekonomske, ali i psihološke – pa pisac uključuje sva ta zbivanja u svoju priču i zapošljava ih kao materijal za gradnju likova ili kao pogonsko gorivo za pokretanje radnje. Zbog toga su likovi vrlo životni i uvjerljivi, razlozi koji ih pokreću čitatelju su razumljivi, dok je društvena zbilja – sa svim svojim kriminalnim, ali i herojskim aspektima – dočarana živo i plastično, tako da izgleda poznato, ali nipošto ne djeluje stereotipno. Pisac je, naime, uspio izbjeći svaku deklarativnost, suzdržao se od slanja političkih poruka, pa je čak i one likove koji su mu odbojni kao društveni tipovi uspio prikazati kao ljude od krvi i mesa. 

Sve te kvalitete, međutim – i kompozicijske i sadržajne – ne bi morale značiti mnogo, da roman nema još jednu vrlinu, onu, naime, koju je i inače u književnosti najteže definirati, pa onda i postići: on se čita glatko, bez napora, s uživanjem, a pri tome ostavlja u čitatelju traga. Čitatelj, naime, čini nam se, i jest najvažniji, pa mu ovu knjigu preporučujemo s punim uvjerenjem da neće požaliti ako je uzme u ruku.

U ime Prosudbenog povjerenstva, Julijana Matanović     

Jurica Pavičić

Crvena voda

  • Profil 11/2017.
  • 345 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533136011
  • Cijena 99.00 kn

Jedne rujanske subote 1989., nakon ribarske fešte u malom mjestu na dalmatinskoj obali, nestane sedamnaestogodišnja djevojka. Policijska potraga ne daje nikakve rezultate, a okolna politička zbivanja društvene promjene i rat – zasjene nestanak djevojke. 'Crvena voda' Jurice Pavičića djelo je koje se proteže tijekom 27 godina, dajući dijagnozu i kritičko ogledalo onoga što smo kao društvo postali.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –