Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 16.09.2014.

KaLibar bestival - 2. međunarodni festival književnosti i kulture u Zadru
Održava se
18.09.2014.

Kalibar bestival međunarodni je festival književnosti i kulture koji se već drugu godinu krajem rujna događa u Zadru, a održat će se od 18. do 20. rujna 2014. u dvorištu Kazališta lutaka.

U tri festivalska dana bestival nudi vrhunski književni, glazbeni i izložbeni program. Svakog će se dana održavati promocije novih knjiga, književne večeri s grupnim čitanjima autora, izložbe fotografija ili crteža i za kraj - koncerti.

Na Festivalu sudjeluju: Ivana Simić Bodrožić, Alen Mešković, Rumena Bužarovska, Dorta Jagić, Tanja Mravak, Marijo Glavaš, Marko Gregur, Tea Tulić, Merita Arslani, Emir Imamović Pirke, Kristijan Mirić, Maša Kolanović, Želimir Periš, Stanislava Nikolić Aras, Mirjana Mrkela, Robert Nezirović, Vojo Šindolić, Kruno Lokotar, i dr.

Među gostima posebno valja istaknuti danskog pisca bosanskih korijena Alena Meškovića čija je knjiga "Ukulele Jam" prvo postala hit u Danskoj, da bi je tek onda čitali u hrvatskom prijevodu. Mlada makedonska spisateljica Rumena Bužarovska predstavit će svoje priče koje uskoro izlaze u Hrvatskoj.

Ivana Simić Bodrožić predstavit će svoju novu knjigu priča "100% pamuk", a Tea Tulić, svoj glazbeni projekt "Albumče", koji će izvesti zajedno s Japanskim Premijerima art-glazbenim sastavom iz Rijeke. I sami Japanski Premijeri izrazito su književno usmjeren projekt koji čine čak tri riječka književnika: Enver Krivac, Igor Beleš i Moris Mateljan, koji će uz glazbenu predstaviti i svoju književnu produkciju.

U sklopu festivala predstavit će se i projekt "Balkan Noir" koji je rezultat suradnje nekoliko hrvatskih izdavača s ciljem vraćanja kriminalističkog žanra u književnu javnost. U sklopu projekta Zadru će svoje krimi romane predstaviti Merita Arslani, Emir Imamović Pirke i upravo objavljeni Želimir Periš.

Na čelu selekcije lokalnih književnika stoji Stanislava Nikolić Aras sa svojom prvom, dugo očekivanom zbirkom poezije "Takve se stvari događaju ljudima", a na festivalu će priliku dobiti i zadarski autori Mirjana Mrkela i Robert Nezirović.

Među gostima festival još su i pjesnici Dorta Jagić i Marijo Glavaš, prozaisti Marko Gregur i Kristijan Mirić, šibenski informatičar sa svojom prvom knjigom "Informatičar starog kova".  Uz izložbu iz kolekcije Voje Šindolića koji u Zadar donosi radove američkih bitnika od Bukowskog do Ginsberga, festival će otvoriti prodajna izložba Maše Kolanović čiji su kompletni prihodi namijenjeni zadarskim beskućnicima.

U centru festivalskog programa je "Storytelling Show Tanja Mravak", najbolje od usmene pripovjedne forme, u kojem će ova spisateljica poznata po svojem nastupu na splitskom festivalu pričanja priča - Pričigin (čime je zaslužila epitet Kraljica Pričigina), ispričati neke od svojih priča.

Festival organizira Udruga Zadarski pisci - ZaPis.

PROGRAM FESTIVALA!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –