Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 21.03.2019.

Kestutis Kasparavičius i 'leteće knjige' u Zagrebu, Bjelovaru, Karlovcu, Bariloviću i Čakovcu
Održava se
08.-11.04.2019.

Kako nastaju „leteće knjige“ i koje su tajne njegova zanata, najmlađima će pokazati trenutno najbolji litavski ilustrator dječjih knjiga Kęstutis Kasparavičius tijekom svog ponovnog posjeta Hrvatskoj, od 8. do 11. travnja 2019.

Književni susreti s osebujnim autorom i radionice ilustriranja osim u Zagrebu, održat će se u Bjelovaru, Karlovcu, Bariloviću i Čakovcu, a namijenjeni su učenicima osnovnih škola i knjižnica koje sudjeluju u međunarodnom projektu "Naša mala knjižnica".

Kęstutis Kasparavičius poznat je diljem Europe, te na Dalekom istoku i Južnoj Americi. Dobitnik je brojnih uglednih međunarodnih nagrada i priznanja, a član je IBBY-jeve „Časne liste“ na kojoj se nalaze ponajbolji suvremeni pisci, ilustratori i prevoditelji za djecu. Kao član, izabran je da napiše ovogodišnju „Poruku djeci sveta“ koja je posvećena Međunarodnom danu dječje knjige.

Dolazak Kęstutisa Kasparavičiusa u Hrvatsku organizira izdavačka kuća Ibis grafika koja je do sada na hrvatski jezik prevela i objavila 12 njegovih knjiga. Posljednja, "Lijenozemska", objavljena je u sklopu međunarodnog projekta "Naša mala knjižnica" koji se provodi u cilju poticanja kritičkog čitanja među djecom predškolske i školske dobi.

Kęstutisov predstojeći posjet učenicima bio bi nezamisliv bez pomoći prevoditeljice Mirjane Bračko, koja je posvećena Litvi i litavskoj književnosti već punih dvadeset godina i koja je na hrvatski jezik prevela sva njegova do sada objavljena izdanja. Uz Kęstutisa i Mirjanu, u pratnji sudjeluje i Saša Krnic u ime izdavačke kuće Ibis grafika.

Raspored gostovanja:

Kęstutis Kasparavičius i djeca (foto: Ibis grafika).

PONEDJELJAK, 8.4.

10.00 – 13.15 sati
IV. Osnovna škola Bjelovar
Poljana dr. Franje Tuđmana 1, Bjelovar


UTORAK, 9.4.

9.30 – 11.00 h
Osnovna škola Mahično
Kalinovac 1c, Karlovac

12.00 – 13.30 sati
Osnovna škola Barilović
Barilović 96, Barilović

19.00 – 20.00 sati
Knjižara Bookara – potpisivanje knjiga
Maksimirska 39, Zagreb


SRIJEDA, 10.4.
13.30 – 17.30 sati
Knjižnica „Nikola Zrinski Čakovec“
Trg Republike 2, Čakovec


ČETVRTAK, 11.4.
10.00 – 11.30 sati
Osnovna škola Jabukovac
Jabukovac 30, Zagreb
 

Poruka djeci svijeta Kęstutisa Kasparavičiusa u povodu obilježavanja Međunarodnog dana dječje knjige (2. travnja)

Poruka djeci svijeta: Knjige nam pomažu usporiti  

"Žuri mi se! Nemam vremena! Do viđenja!" Ove riječi čujemo svakodnevno, ne samo u Litvi nego u mnogim krajevima svijeta. Također često čujemo kako živimo u doba preopterećenosti informacijama i u vječnoj žurbi.

Ali uzmete li knjigu u ruke, istog ćete trena osjetiti promjenu. Čini se kako knjiga ima nevjerojatnu sposobnost - može nas usporiti, dati nam da predahnemo! Čim otvorite knjigu i uronite u njezine mirne dubine, više se nećete bojati uzburkanosti i prebrzog promicanja. Odjednom ćete vjerovati da ne morate letjeti poput šišmiša kako biste hitno obavili neke "važne" posle.

U knjigama se stvari događaju tiho i precizno uređenim redom. Možda zato što su stranice numerirane, možda zato što nježno i umirujuće šuškaju dok ih listate. U knjigama događaji iz prošlosti mirno susreću događaje koji tek dolaze. Svijet knjige širom je otvoren i sretno spaja stvarnost i maštu. Ponekad se možda pitamo jesmo li pročitali u knjizi ili shvatili u stvarnosti koliko su lijepe kapljice snijega koji se topi s krova ili kako smirujućc djeluje pogled na mahovinom obrasli susjedov zid? Znamo li iz knjige ili iz stvarnosti da bobice oskoruše nisu samo lijepe nego i gorke? Jesmo li stvarno ili u knjizi ležeći na ljetnoj travi ili sjedeći prekriženih nogu, gledali oblake kako nebom plove?

Knjige nam pomažu da ne žurimo, uče nas zapažanju, pozivaju nas i čak prisiljavaju da sjednemo na trenutak. Obično čitate sjedeći, s knjigom na stolu ili u rukama, zar ne? A jeste ll doživjeti još jedno čudo - dok čitate knjigu, knjiga čita vas? Da, da, naravno da knjige mogu čitati. Čitaju vaše čelo, obrve, uglove usana dok se podižu i spuštaju. Ali prije svega, knjige čitaju vaše oči. I gledajući u njih, vide... pa znate što!

Siguran sam da knjige nisu nikad dosadne dok su u vašim rukama. Onaj tko uživa čitajući - bilo daje dijete ili odrasla osoba -  puno je interesantnija osoba od onog koji ne mari za knjige, koji se utrkuje sa satovima a nikad nema vremena sjesti, onog koji propušta vidjeti što ga okružuje.

Na Međunarodni dan dječje knjige želim svima nama: neka knjige budu interesantne i čitateljima i čitatelji knjigama!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –