Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 18.01.2006.

Knjiga Midhata Ajanovića - Animacija i realizam na talijanskom!

Nepune dvije godine nakon objavljivanja u dvojezičnom (hrvatsko-engleskom) izdanju i nakladi Hrvatskoga filmskog saveza, knjiga "Animacija i realizam / Animation and Realism" autora Midhata Ajanovića doživjela je i svoje talijansko izdanje. Knjigu je na talijanskom objavio milanski nakladnik Cuem pod naslovom "Animazione e realismo", te uz preporuke i posredovanje Giannalberta Bendazzija, jednog od najuglednijih stručnjaka za animirani film u svijetu, koji je ujedno predstavljao hrvatsko izdanje knjige na prošlom Animafestu u Zagrebu.

Šest Ajanovićevih studija o ključnim trendovima i fenomenima svjetskog animiranog filma, među kojima je i "zagrebačka škola crtanog filma“, Bendazzi je smjestio u sam svjetski vrh znanstvene publicistike o animaciji.

Midhat Ajanović sarajevski je novinar, karikaturist i romanopisac sa švedskom adresom. Kao animator, prošao je 'šegrtovanje' kod najvažnijih autora 'zagrebačke škole crtanog filma' te je izradio više nagrađenih animiranih filmova. Od kraja 1990-ih profesor je filma u Švedskoj. Otada sustavno piše studije o crtanom filmu, objavljuje kolumne o animiranom filmu u dnevniku "Göteborg-Posten". Godine 2002. bio je umjetnički direktor međunarodnog Animafesta u Zagrebu, a od 2003. glavni je urednik švedskoga časopisa posvećena animaciji "Animagi".

Više o knjizi na: www.hfs.hr/hfs/knjige_detail.asp?sif=1&counter2=10

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –