Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV / MIN KULT PRES • 16.05.2018.

Knjige hrvatskih autora i nakladnika na Sajmu knjiga u Varšavi
Održava se
17.-20.05.2018.

Sajam knjiga u Varšavi

Hrvatski autori i nakladnici po treći se put predstavljaju poljskim čitateljima i predstavnicima knjižne struke na Sajmu knjiga u Varšavi, koji će se održati od 17. do 20. svibnja 2018. 

Sajam se održava na Narodnom stadionu, kultnom mjestu suvremene poljske arhitekture, koje se na nekoliko dana pretvara u pozornicu knjige.

Hrvatski nacionalni štand (lokacija: 52a/D9) postavljen je u međunarodnom dijelu kružnoga prostora Sajma, u neposrednoj blizini prostora predviđenog za zemlju gost, što će ove godine biti Francuska. Programsku koncepciju i organizaciju nastupa supotpisuju Ministarstvo kulture i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Poljskoj.

U skladu s odabranim programskim pristupom, tematskim zonama i glavnom temom Sajma, na štandu će se izložiti žanrovski raznolika, najnovija hrvatska produkcija. Nakon završetka Sajma knjige će biti donirane Odsjeku za kroatistiku pri Sveučilištu u Varšavi, kao podrška brojnim studentima hrvatskoga jezika i književnosti koji se obrazuju na toj uglednoj instituciji.


Planirane su i dvije programske točke u udarnim sajamskim terminima.

Dugogodišnja prevoditeljica s hrvatskoga na poljski gospođa Malgorzata Wierzbicka govorit će o recepciji hrvatske poezije u Poljskoj, a predstavit će i opus pjesnikinje Dorte Jagić, dobitnice ugledne poljske književne nagrade.

Profesorica hrvatske književnosti i dodekanica za poljsku i međunarodnu suradnju na Sveučilištu u Poznanu dr. sc. Krystyna Pieniążek-Marković osvrnut će se na hrvatsku književnost u percepciji poljskih čitatelja te pokušati odgovoriti na pitanje što zanima poljske čitatelje, koji se autori prevode i kakvu ulogu u tome posredovanju imaju poljski kroatisti. Program je već u najavi izazvao veliko zanimanje pa se očekuje interaktivni format u kojem će uz profesoricu Pieniążek sudjelovati i niz drugih uglednih kroatista i polonista.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –